Najbolje je bila ocenjena restavracija Mak, sicer pa je bilo med tisoč najbolje ocenjenimi restavracijami na svetu kar osem slovenskih.

David Vračko. Foto: Vid Ponikvar

Na lestvici tisočih najboljših na priznani La Liste, kjer sodeluje več kot 10.000 restavracij iz 135 držav, se je znašlo tudi osem slovenskih.

Ocena za delo Davida Vračka: 84,50

In ponovno se z najboljšim uspehom lahko pohvali mariborski Mak, ki je ponovno najbolje ocenjena slovenska restavracija na lestvici. Delo Davida Vračka je bilo ocenjeno s  84,50, medtem ko je najvišjo oceno kuharski mojster s Pobrežja, ki izhaja iz poznane kulinarične družine iz Kungote, prejel na lanski lestvici, saj je dobil oceno 90,75.

Ista ocena kot Maku tudi Vipavčanom

Ob Maku je med osmimi slovenskimi restavracijami sicer med tisoč najboljšimi na svetu isto oceno dosega Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono iz Vipave,  medtem ko je Hiša Franko Ane Roš iz Kobarida dobila oceno 84. Četrta med slovenskimi restavracijami je ljubljanski Cubo s 83,50, oceno 83 imajo »JB« – Janez Bratovž iz Ljubljane, DAM restavracija in vinski bar iz Nove Gorice ter Danilo – Restaurant & Wine iz Škofje Loke. Z oceno 75 je za las med tisoč najboljšimi restavracijami še Gorišče grič iz Horjula.

Posvetijo se vsaki restavraciji posebej

Sicer pa je lestvica La Liste sestavljena iz mnenj več sto turističnih vodičev, spletnih ocen in ocen skupine brezkompromisnih strokovnjakov. Slednji se posvetijo vsaki restavraciji posebej, v ocenjevanje pa je vključenih 715 vodnikov iz 195 držav.