Prvi del posveta bo namenjen pravilom izvajanja čezmejnih storitev, izvoza blaga ter ustanavljanju podružnic v Sloveniji in Avstriji, ob tem pa bodo predstavili tudi navodila za poslovanje podjetij ob trenutnih razmerah zaradi pandemije.

Mariborska razvojna agencija (MRA) bo popoldne v sklopu projekta Expedire v sodelovanju s projektnimi partnerji pripravila zaključno konferenco na daljavo o čezmejnem poslovanju, zlasti v luči aktualnega izbruha covida-19.

Kot so pojasnili na MRA, bo prvi del posveta namenjen pravilom izvajanja čezmejnih storitev, izvoza blaga ter ustanavljanju podružnic v Sloveniji in Avstriji, ob tem pa bodo predstavili tudi navodila za poslovanje podjetij ob trenutnih razmerah zaradi pandemije.

V panelni razpravi bodo zunanjetrgovinski strokovnjaki ter izkušeni podjetniki iz Avstrije in Slovenije predstavili uspehe in tudi ovire, ki so jih bili deležni na svoji podjetniški poti, nato pa bodo nosilci projekta predstavili še njegove dosežke in nadaljnje aktivnosti.

V drugem delu dogodka bodo strokovnjaki različnih področij na voljo za razgovore po telefonu ali na spletu. V razgovoru z izbranim strokovnjakom bodo podjetniki lahko pridobili nasvete in informacije o trenutnih izzivih na področju čezmejnih storitev, izvoza blaga ter ustanavljanja podružnic.

Dogodek je namenjen podjetjem, institucijam in zainteresiranim javnostim, ki jih zanima tematika čezmejnega poslovnega sodelovanja ter internacionalizacije poslovanja podjetij ali druge aktualne teme, ki bodo obravnavane na konferenci.

Cilj projekta povečanje števila izvoznih podjetij

V projektu Expedire sodeluje pet partnerjev, poleg MRA še Center za internacionalizacijo avstrijske Štajerske (ICS), Gospodarska zbornica avstrijske Koroške (WKK), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in avstrijsko podjetje Ortner Reinraumtechnik. Cilj projekta je povečanje števila izvoznih podjetij na obeh straneh meje.

V projekt se je aktivno vključilo 450 slovenskih in avstrijskih podjetij, v času njegovega trajanja pa so pripravili 45 mrežnih dogodkov med slovenskimi in avstrijskimi podjetji, s katerimi so podprli razvoj čezmejnih poslovnih partnerstev. Pri tem so sodelovala majhna in srednje velika podjetja iz obeh strani meje, ki so tudi s pomočjo projekta pričela izvažati na tuje trge.

STA