Na Mestni občini Maribor po objavi državnega seznama investicij za zagon gospodarstva po koronski krizi ocenjujejo, da vlada le delno razume in prepoznava potrebe drugega največjega mesta v državi ter celotne podravske regije. Kot zaskrbljujoče navajajo dejstvo, da na seznamu ni investicij v infrastrukturo Univerze v Mariboru.

Na seznam, ki ga je vlada potrdila v četrtek, je sicer uvrščenih nekaj projektov na območju Mestne občine Maribor, med drugim gradnja nove Zdravstvene postaje Tezno in Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu, kar na mariborski občini pozdravljajo.

A je po njihovih ocenah “nadvse zaskrbljujoče dejstvo, da na seznamu ne najdemo investicij v infrastrukturo Univerze v Mariboru, medtem ko se za Univerzo v Ljubljani namenja kar okoli 200 milijonov evrov”. “Na tem mestu bi v skromnem sorazmerju tako pričakovali vsaj 100 milijonov evrov za univerzo drugega največjega mesta v državi,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v kabinetu župana Saše Arsenoviča.

Ta državi sporoča, da je razvojni preboj mesta in regije odvisen od intenzivnega povezovanja znanja, razvoja, raziskav in gospodarstva, za kar je nujno potrebna ustrezna infrastruktura. “Kot župan tako pričakuje, da bo država enakomerno razvijala obe univerzi. Krepitev ljubljanske univerze pomeni krepitev centralizacije države. Krepitev mariborske univerze pa torej to, kar obljublja tudi sedanja oblast – krepitev decentralizacije,” izpostavljajo na mariborski občini.

Katere investicije so na seznamu?

Razočarani so, da na seznamu ni niti vzpostavitve mednarodne osnovne šole v Mariboru. “Maribor tovrstno izobraževalno institucijo nujno potrebuje, saj ta pomeni odpiranje mesta in regije navzven, internacionalizacija pa posledični doprinos h gospodarstvu v regiji,” pravijo na občini.

Na seznamu investicij, ki bodo deležne prednostne obravnave državnih ustanov, so med drugim stanovanjska soseska pod Pekrsko gorco, gradnja najemnih stanovanj Novo Pobrežje, mariborska zahodna obvoznica, nadgradnja železniških prog v območju urbanega vozlišča Maribor, izvedba podvoza in novega železniškega postajališča Ledina, dokončanje nadgradnje proge Maribor – Šentilj in posodobitev kompleksa Vojašnice generala Maistra.

Med potrebnimi investicijami v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor sta na seznamu preselitev oddelka za pljučne bolezni in novogradnja infekcijske klinike. Direktor Vojko Flis to odločitev pozdravlja, a je zaenkrat ne želi podrobno komentirati, “ker je potrebna dodatna interpretacija”.

“Na seznam smo uvrščeni, težko pa je ugotoviti, kaj pomenijo številke na seznamu. Infekcijska klinika je ocenjena na 50 milijonov evrov, na seznamu pa je zabeležena z nad pet milijonov,” je dejal ob robu današnjega odprtja nove biokemijske platforme na oddelku za laboratorijsko diagnostiko.