Kljub temu, da je Mariborska livarna Maribor dosegla najboljši rezultat po letu 2014, neuradni podatki nakazujejo, da so lansko leto kljub temu sklenili s približnom milijonom evrov izgube.

Po poročanju Dnevnika je Mariborska livarna Maribor (MLM) v lanskem letu ustvarila približno tri milijone evrov več kot leto poprej, kar nakazuje na najboljši rezultat po letu 2014, a kljub temu mariborsko podjetje kar ne zmore izplavati iz milijonske izgube, ki so ji jo nakopali.

Po neuradnih podatkih bi naj MLM kljub pozitivnim trendom lanskega leta, ko so ustvarili približno 43 milijonov evrov, sklenila leto s približno milijonom evrov izgube. Leto poprej je bila izguba štiri milijonska, za 2018 pa so načrtovali izgube za približno pol milijona. DUTB bo tako za MLM ponovno pričela z iskanjem novega lastnika. “Finančno prestrukturiranje družbe je končano, ukrepi poslovnega prestrukturiranja pa so še vedno v teku,” so za Dnevnik sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank, ki je tudi edina lastnica livarne, kjer tudi pričakujejo da bodo s pričetkom leta povečali obseg poslovanja, čemur bodo sledili tudi poslovni rezultati.

MLM v prisilni poravnavi od konca 2013

Mariborska livarna Maribor se je v prisilni poravnavi znašla proti koncu leta 2013, ko so bili upniki pripravljeni tudi odpustiti polovico terjatev, a finančno prestrukturiranje žal ni prineslo nobenega preobrata, saj je podjetje ponovno prešlo v insolventnost. Dobro leto nazaj je bil potrjen postopek prisilne poravnave, čemur je sledil kar 40-odstotni odpis navadnih obveznosti v vrednosti dobrih štirih milijonov evrov.

Lansko leto so v livarni začeli v minusu, prihodki so ponovno občutno zaostajali za napovedmi tudi spomladi, odstopanje so bila tako večja iz meseca v mesec. Proti koncu leta, so prihodki proti načrtovanim zaostajali kar za četrtino. “Negativni trend so zabeležili vsi proizvodni programi, finančno pa se je najbolj poznal padec prodaje aluminijastih tlačnih odlitkov za avtomobilsko industrijo,” so še zapisali pri Dnevniku.

Za KJK Capital kupnina previsoka

Tak razplet je bilo, na globalne trende, sicer za pričakovati. Zaradi afere z dizelskimi pogonskimi agregati in brexitom so prodajo znižali tudi pri eni od ključnih kupcev MLM-ja. V tem času je Mariborska livarna dobila tudi novega predsednika uprave, nekdanjega dolgoletnega direktorja Steklarne Rogaška, Davorja Šenija, ki je zaradi upada naročil za dober teden ustavil proizvodnjo tlačnih ulitkov, zaposleni pa so koristili dopuste in nadure. Šeni v tem letu pričakuje pozitivne trende, kar bi se naj s z dokončanjem prisilne poravnave in izboljšavo bonitetne ocene tudi zgodilo. Nato bi lahko pridobili tudi nove in boljše projekte.

Pri DUTB še nadaljujejo z iskanjem kupca za preostanek Mariborske livarne Maribor, lani se je za livarno potegoval finsko-luksemburški finančni sklad KJK Capital, ki je že lastnik slovenske Kovinoplastike Lož, skupine Iskra ISD, Tomplasta in 40-odstotnega lastniškega deleža pekarske družbe Don Don, a je nato vse skupaj propadlo.