Kljub temu, da so Sabini ginekologi dali manj kot 5 odstotkov možnosti, da zanosi in postane mamica, se je zgodil čudež in rodila je hčerko.

Pred leti se je Mariborčanka Sabina po tem, ko dve leti ni mogla zanositi, odpravila v ambulanto za neplodnost v Mariboru. Sprva je jemala tablete za vzpodbujanje ovulacije, a te ni in ni bilo. Tedaj je izvedela nekaj, kar jo je zelo šokiralo. Je namreč edina Slovenka z dvema maternicama in dvema materničnima vratovoma.

Najprej so dejali, da zanositev ne bo mogoča

»Sprejela sem s šokom, saj nisem vedela, kaj pričakovati. Sprva so rekli, da zanositev ne bo mogoča, ker se otrok ne bo imel prostora razvijati. Rekli so mi tudi, da nimam niti petih odstotkov možnosti, da zanosim,« opisuje. Zbrali so se ginekologi iz drugih bolnišnic, saj niso mogli verjeti, da je to dejansko mogoče in naredili načrt, kako ji pomagati. Za Sabino to ni tabu tema, o tem govori odkrito. »Sem fenomen,« se pošali.

Sabina že več let ni imela ovulacij, če bi jih, bi lahko dejansko zanosila v dveh intervalih. Drugih težav kot izostanek menstruacije nima. Sprva se je pojavila ideja, da bi eno maternico odstranili, a so se nato odločili, da bi šlo za preveliko operacijo, ki bi bila zanjo preveč tvegana.

Dobila je svoj čudež

Kljub vsem napovedim pa jima je z možem v postopku zunajtelesne zanositve uspelo. Zarodek so vstavili v desno maternico, saj naj bi bila lepše oblike, zato so tudi predvidevali, da se bo zarodek tam lepše razvijal. Nosečnost je potekala normalno. V zadnjem tromesečju pa je dobila preeklampsijo, zato je morala preživeti v bolnišnici, kjer so jo redno spremljali.

»Mesec dni pred predvidenim datumom poroda sem dobila svoj zaklad, svoj čudež, za katerega so bili v strahu vsi zdravniki in se spraševali, kako se bo razvijal v tej majhni maternici.«

»To, da imam dve maternici in maternična vratova, ni nič nevarnega. Je pa bilo zanimivo, saj so mi sprva tablete za sprožitev poroda vstavljali v napačen maternični vrat. Nato so se odločili narediti carski rez in k sreči se je vse dobro izteklo. Mesec dni pred predvidenim datumom poroda sem dobila svoj zaklad, svoj čudež, za katerega so bili v strahu vsi zdravniki in se spraševali, kako se bo razvijal v tej majhni maternici.«

Njena punčka bo letos dopolnila šest let. Sabina priznava, da je bilo težko, a bi vse ponovila.