Mestna občina Maribor se danes pridružuje vseslovenski akciji čiščenja okolja, ki jo bodo organizirali v mestnih občinah, povezanih v Združenju mestnih občin Slovenije. Občane pozivajo, da so med sprehodi pozorni na manjše odpadke, odvržene v parkih, gozdovih, zelenicah in rečnih obrežjih.
Čistilna akcija v Mariboru bo potekala na enak način kot prejšnja, 22. aprila, na letošnji dan Zemlje. “Občane pozivamo, da so med kratkimi sprehodi v bližini svojih domov pozorni na manjše, odpadke, odvržene v parkih, gozdovih, na zelenicah in rečnih nabrežjih. S seboj naj imajo vrečke in zaščitne rokavice, da bodo lahko te odpadke varno pobrali. Ob vračanju domov bodo lahko vrečke odvrgli v svoje zbiralnike smeti, v koše za smeti na javnih površinah ali pa med 9. in 18. uro prinesli na eno od začasnih zbirnih točk,” sporočajo z Mestne občine Maribor. 
Na območjih, kjer je največ sprehajalcev, bodo po vsej občini tudi tokrat vzpostavili več začasnih zbirnih točk. Lokacije vseh točk po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih so objavljene na tej povezavi.

Nadzor inšpektorjev in redarjev

 “Na dan Zemlje smo Mariborčani na začasne zbirne točke prinesli 660 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov iz narave: v parkih, gozdovih, ob rečnih nabrežjih in na zelenicah smo pobrali predvsem pločevinke, plastenke, papir, vrečke, cigaretne škatlice, manjše kose plastike in embalažo iz restavracij s hitro hrano. Ob tem odpadkih so občani na teh točkah puščali tudi od doma prinešene kosovne odpadke, ki pa jim prejšnja in tudi nova akcije nista namenjeni,” še dodajajo. 
Zato bodo tudi to sredo dogajanje na zbirnih točkah še posebej pozorno spremljali medobčinski inšpektorji in redarji. Snaga bo poskrbela, da bodo vsi odpadki z zbirnih točk odstranjeni še isti dan, takoj po 18. uri.
O morebitnih divjih odlagališčih ali večjih odpadkih, na katere bi naleteli v naravi, obvestite medobčinški inšpektorat na številko 040 205 953.