Mariborčana sta obogatela z goljufijami s kripto valutami. V njunih podjetjih so bili nastavljeni slamnati direktorji, sama pa sta nato brez posledic odšla v tujino, kjer uživata v zapravljanju denarja in brezsramno kažeta svoje lagodno življenje na družabnih omrežjih.

Gre za mlajša Mariborčana Luko Laha in Alana Amadeja Eferla, ki sta slabi dve leti nazaj vzpostavila kriptovaluto estatium, ki je vlagateljem obljubljala, da bodo z njo lahko plačevali najeme luksuznih nepremičnin na platformi Places2Go, kasneje pa bi lahko postali celo solastniki prestižnih nepremičnin v stanovanjsko-hotelskem kompleksu Project 23 v Aziji. Kriptoprevaranti so prav tako promovirali izredno visoke donose v primerjavi s prvotno naložbo. Ljudje iz vsega sveta so v projekt vložili milijone, nato pa je podjetje Estatium lansko leto poniknilo.

Zbrali dobra dva milijona in poniknili

Od skoraj 600 vlagateljev so lastniki Estatiuma s prodajo kriptožetonov zbrali 2,1 milijona evrov, kmalu za tem pa so skrivnostno izginili – zapisali so le, da morajo urediti določene stvari z zunanjimi svetovalci. Predvidena javna razprodaja kriptožetona EST bi se morala začeti aprila lani, a nikoli ni bila izvedena. Vlagatelji ne vedo, kam je šel njihov denar, saj v dokumentih ni bilo nikjer navedenih imen odgovornih oseb oziroma snovalcev projekta.

Kdo stoji za projekti je znano zaradi objav na družabnih omrežjih, saj so udeleženci svojo vpletenost tedaj promovirali, opaziti jih je bilo mogoče tudi na slikah otvoritve platforme Bereal, predhodnice Estatiuma. V predstavitvenem dokumentu podjetja Estatium, ki sedaj več ni na voljo, je bilo zapisano, da za podjetje skrbi enaka ekipa, kot za Bereal. Na promocijskih fotografijah za pridobivanje vlagateljev je bilo moč opaziti tudi Lahovo partnerko Ulo Šemole, s katero sedaj že dobro leto živita v vilah na Baliju in, kot kaže, na veliko zapravljata tuj denar.

Ponzijeve sheme

Bereal Estate in Estatium sta prenehala obstajati skoraj sočasno. Za Bereal Estate so se v javnosti kmalu začela pojavljati opozorila, da gre za t.i. Ponzijevo shemo. Gre za vrsto piramidne sheme, ki so v kripto svetu stalnica in ciljajo predvsem na neizkušene, bolj naivne vlagatelje. Večina »piramidašev«, kot v svetu kriptovalut imenujejo tudi Laha in Eferla, ima dobro prodajno taktiko, ključno je tudi to, da se javnosti kažejo kot izredno dobro situirani. Na zunaj živijo luksuzno življenje, oblečeni v drage znamke in se kažejo z dekleti, ki so imele opravljeno prenekatero plastično operacijo.

Poznavalci kriptovalut pravijo, da je najbolj pomembno prav to, da res dobro veste, kam in h komu vlagate svoj denar ter ne nasedate na obljube, ki zvenijo predobre. Platformi Bereal in Estatium sta investitorjem pri nepremičninskih poslih na vložke v višini med 500 in 28.000 evri obljubljale do kar 130-odstotni donos. Prirejali so različne spletne motivacijske delavnice in jih objavljali privlačne videe s katerimi so vabili k vstopu v prestižno življenje z gesli, kot na primer »Money, I’m home«.

Slamnati direktorji in izginuli milijoni

Slamnata direktorica omenjenih prevarantskih podjetij Bereal.Estate in Bereal.Holding z (kot se je kasneje izkazalo neobstoječimi) poslovnimi prostori v Londonu, je bila državljanka BiH Jelena Sladojević, povezana z več slamnatimi družbami preko katerih je prenašala sredstva. Vsa so imela sedež v tujini in so se ukvarjala s fiktivnimi posli (na primer z investicijami v IT podjetja), ki so jim sledili dvigi gotovine v vrednosti več milijonov evrov. Sladojevićevo sicer že dve leti preiskujejo zaradi pranja denarja.

Po tem, ko so investitorji začeli ugotavljati, da gre za prazne obljube, sta podjetji, ki sta bili ustanovljeni z minimalnim kapitalom, poniknili. Pod krinko Sladojevićeve sta bila ena glavnih akterjev pri prevarah prav Lah in Eferl.

Vrsta propadlih shem mrežnega trženja

Mariborčana sta že pred Estatiumom, ko sta v žep od vložkov 570 investitorjev pospravila dobra dva milijona evrov, sodelovala v vrsti propadlih shem mrežnega trženja. Med prvimi prevarami pri katerih sta sodelovala je bil Coinspace, kjer so obljubljali revolucijo na trgu kriptovalut z žetonom S-Coin, a nato tudi iz tega ni bilo nič. Kaj kmalu se je podjetje znašlo na enakem svarilnem seznamu kot onecoin, ki je najbolj  prepoznavna prevarantska kriptovaluta nastala iz Ponzijeve sheme.

Lažna slika s katero se je predstavljajo podjetje

Dejanska stavba v kateri ima sedež več manjših podjetij

Coinspace piramido, ki jo preiskujejo organi pregona v več državah, je uradno vzpostavil neznani Danjel Pawl, neuradno pa bi to naj bil Slovenec Jernej Pleško »Jerry«, ki se je preselil na Malto. Prav tam je podjetje tudi registrirano in na spletu so se ponašali z lažnimi slikami podjetja, ki ima na Malti pravzaprav le nabiralnik in ne velikih prostorov, kot so kazali javnosti. Zaradi Coinspace-a, ki je sicer v lasti slovenskega podjetja Kovinostar (prej se je ukvarjalo s proizvodnjo kovinskih izdelkov), bi naj turški vlagatelji ostali brez osupljivih 100 milijonov evrov. Vloženih je bilo že nešteto tožb, po zaprtjih pisarn v Nemčiji, Avstraliji in v ZDA jih bo verjetno še več.

Dobički, ki naj bi jih investitorji namesto v denarju prejemali v digitalni valuti S-Coin so nični, saj valuta na kriptotrgu nima vrednosti in jo je praktično nemogoče prodati. S še drugimi nepravilnostmi, kot je denimo zavajanje glede donosov in neizplačevanje, je jasno, da je Coinspace velika prevara.

Začeli s čokoladami proti raku

Protagonist Coinspace-a Jernej Pleško je svojo kariero v piramidnih sistemih začel v shemi LiveSmart 360, preko katere so člani preprodajali domnevno zdravilne čokolade proti raku. Svojo kariero sta enako začela tudi Lah in Eferl. Morda se še spomnite zloglasne besedne zveze »Firma časti,« ki je bila pred nekaj leti šaljivo v uporabi med mnogimi Mariborčani zaradi posnetkov Alana Amadeja Eferla. Ta se je hvalisal s svojimi potovanji, dragimi kosi oblačil in podobno ter v svoje vrste pod geslom »Firma časti« vabil še druge, ki bi si želeli živeti na tak način.

Eferla je spletna stran Kriptoreporter označila za »kralja piramid«. Po prodaji čokoladic, je sodeloval še v shemi mrežnega trženja bHip Global, kasneje pa je bil, kot že omenjeno, prokurist pri Bereal Estate in Coinspace. Mariborčan je bil leta 2013 prav tako udeležen v prometni nesreči, v kateri je do smrti povozil peško na prehodu za pešce in jo nato odnesel le s pogojno kaznijo. Leta 2016, ko je zgodba na zatožni klopi dobila epilog, je živel v Dubaju, kjer bi naj delal kot športni trener in je po njegovih besedah zaslužil le 1000 evrov na mesec. Zanimivo je, da se je le kratek čas za tem, ko se je rešil hujše kazni, na svojem Instagram profilu ponovno pričel promovirati kot bogataš, ki je »svoj telefon spremenil v bankomat« in nadaljeval z objavami neštetih fotografij s prestižnih lokacij, ki jim pravi »pisarna dneva«.

Alan Amadej Eferl

Opeharjeni tudi slovenski vlagatelji

Tudi Mariborčan Luka Lah je začel s prodajo čokoladic in se pričel vzpenjati po piramidni lestvici. S partnerko Ulo Šemole sta se, kot pravijo poznavalski viri, umaknila na Bali, saj sta bala opeharjenih slovenskih vlagateljih, ki po mnogih forumih pišejo, da razjarjeni čakajo, da se vrneta v Slovenijo.

Luka Lah in Ula Šemole

Lah sedaj prodaja svoj »lifestyle« program Elevate32, kjer naj bi udeleženci dvakrat v dnevu trenirali, se zdravo prehranjevali, vključeni pa so tudi v zasebno skupino v aplikaciji Telegram, kjer jim Lah svetuje o trgovanju in služenju. Lah dnevno objavlja posnetke svojih motivacijskih govorov in se, enako kot Eferl, hvali z načinom življenja. Skupaj s Šemoletovo se fotografirata s celo vrsto deklet v spodnjem perilu ali v kopalkah, s katerimi skušata v širši javnosti zbujati občutek, da živita sanjsko življenje.

Program se izvaja tudi v Mariboru

V sklopu programa Elevate32 je mogoče trenirati tudi v Mariboru. Glavni igralec mariborske veje zgodbe je Jan Lah, nekdanji prvak v bodybuildingu, ki člane programa sedaj trenira v fitnesu Unifit v Pristanu. Tudi on vsak dan objavlja številne posnetke v katerih novači nove posameznike, da se pridružijo »novemu načinu življenja«.

Jan Lah

Od tega naj bi imeli svež zagon za življenje, se osebnostno prerodili in hkrati zaslužili po nasvetih prevaranta Luke Laha.

Kriptovalute sicer niso slaba stvar

Kljub temu, da kriptovalute privlačijo mnogo nepridipravov, ki prežijo na neizkušene vlagatelje, niso nujno slaba stvar in se z njimi z nekaj previdnosti da dobro zaslužiti. Najpomembnejše pri varnosti je, da ste sigurni v podjetje, v katerega želite vložiti in da zberete vse pomembne informacije.

Veliko »dnevnih trgovcev«, med katerimi sta tudi Eferl in Lah, na dnevni ravni služi lepe vsote. Zavedati pa se moramo, da so to posamezniki, ki se s tem ukvarjajo že vse od začetkov kriptovalut in imajo veliko izkušenj. Tudi v tem, da za nos potegnejo manj informirane ljudi. Morda se bosta omenjena Mariborčana kmalu znašla na zatožni klopi, saj so ju že pred časom razkrinkali mediji in bi naj bila preiskovana tudi s strani organov pregona.