Merila za uvrstitev na lestvico je izpolnilo 20 milenijcev, ki so jih poiskali na Managerjevi lestvici 100 najbogatejših.

Vir: Facebook

Že četrto leto zapored so v Financah poiskali mlade slovenske milijonarje, a letos so se omejili na milenijce. Po najbolj sprejeti definiciji so to vsi, rojeni v letih od 1981 do 1996, torej stari od 23 do 38 let. Postavili so tudi spodnjo meje ocenjene vrednosti premoženja, in sicer pri petih milijonih evrov. Merila za uvrstitev na lestvico je izpolnilo 20 milenijcev, ki so jih poiskali na Managerjevi lestvici 100 najbogatejših.

Pripisali so mu 124 milijonov evrov

Na vrhu lestvice sta trdno zasidrana 33-letni Damian Merlak in 30-letni Nejc Kodrič, ki sta pred osmimi leti s tisoč evri ustanovila kritptomenjalnico Bitstamp. Lani sta deleža v podjetju prodala južnokorejski družbi NXC – Merlak v celoti, Kodrič pa je obdržal desetino in ostal njen prvi mož. Ker podatki o njunem premoženju niso več javni, so analitiki oceno njunega premoženja obdržali na lanski ravni. Merlaku so pripisali 124 milijonov evrov, Kodriču pa 103. Merlak, ki se zdaj ukvarja še s kopico drugih poslov, vrednotenja ne komentira, ob tem pa pravi: »S prodajo Bitstampa lani moje premoženj ni več javno dostopno, in, po pravici, povedano niti sam ne vem, kolikšno točno je.« Kodrič se je v zadnjih letih umaknil z oči javnosti, zato njegove izjave Financam ni uspelo dobiti.

Najmlajši je star 25 let

Povprečna starost milenijcev na lestvici je 34 let, najmlajši je 25-letni Gašper Gregorčič iz skupine G4. Je direktor podjetja Papiroti, ki izdeluje papirne vrečke in ovojne papirje, ki je del te skupine, še poročajo. Drugi najmlajši pa je Nejc Kodrič, ki je februarja letos upihnil 30 svečk, drugi na lestvici so starejši. Med starejšimi sta z 38 leti Miha Gregorčič iz skupine G4, ki se ukvarja s proizvodnjo plastičnih elementov, in Andreja Jeraj iz Tinexa, gre za trgovsko podjetje na področju ležajne, linearne, tesnilne in pogonske tehnike. Leto mlajši so Črt Cencelj iz Intela, ki se ukvarja z industrijsko elektroniko, Ingrid Karoly iz GMT, ki je uvoznik in prodajalec avtodelov, in Anastasia Taja Boscarol iz Pipistrela, ki proizvaja ultralahka jadralna letala.

Najbogatejših je lahko še več

Lestvica najbogatejših milenijcev ni popolna, saj je takšnih, ki imajo po pet milijonov evrov vredno premoženje, po grobi oceni analitikov lahko precej več. Da bi ugotovili, kdo so to, bi morali oceniti, še navajajo Finance, več kot tisoč podjetij, potem pa se še lotiti iskanja letnice rojstva, kar je za tokratni pregled prevelik zalogaj.