Doktorica veterine Natalija Hercog Gerbec pojasnjuje, zakaj psu nikakor ne smemo dovoliti, da pije morsko vodo.

Če ste te dni s svojim najboljšim štirinožnim prijateljem odpravljate na morje, bodi zlasti pozorni na morebitno uživanje slane morske vode. Kot je za naš medij razložila dr. vet. med. Natalija Hercog Gerbec, direktorica mariborskega Veterinarskega centra Pika, se lahko psi z uživanjem morske vode celo zastrupijo. Morska voda namreč vsebuje veliko soli. Ta je v malih količinah koristna zaradi natrija in klora, če pa je spije preveč, se lahko pes zastrupi. V prvi fazi lahko prične bruhati ali dobi drisko, a pri slednjem gre za zaščitni mehanizem, s katerim pes odstrani odvečno morsko vodo v svojem sistemu. Če pa je spije preveč, lahko slednje privede do dehidracije.

“Če je ta driska prehodne narave in kuža po pitju morske vode enkrat bruha, potem ni neke nevarnosti. Če pa se driska in bruhanje nadaljujeta, moramo pomisliti na samo dehidracijo,” nam je zaupala dr. Hercog Gerbec.

V nevarnosti zlasti psi s kratkimi gobčki

Izpostavlja zlasti pse s kratkim gobčkom, ki imajo že v osnovi zožane zgornje dihalne poti. Psi se v nasprotju z ljudmi namreč ne ohlajajo preko potenja skozi telesne pore, pač pa z dihanjem. Znojnice imajo le na tačkah, ki znajo, kadar je psu zelo vroče, puščati tudi mokre odtise. Kar imajo psi že v osnovi težave z dihanjem, kar torej velja za vse pasme s kratkim gobčkom, se lahko slednji mnogo prej pregrejejo.

S temi predlogi lahko psa ubranimo pred dehidracijo

Zdravnica zato predlaga, naj psi ostajajo čimdlje v senci, na sprehod naj gredo, ko se zunaj vsaj malo ohladi. Če jih prevažamo v avtu, naj bo ta nujno klimatiziran, pod nobenim pogojem pa jih ne puščamo samih v avtomobilu. Slednji se lahko le v nekaj minutah pregreje do 40 stopinj ali več. Potrebno je paziti, da imajo vselej dovolj vode, v primeru gostega kožuščka jih lahko tudi postrižemo. Če se s psom odpravljamo na morje, mu lahko že prej pričnemo preventivno ponujati probiotike. Če se kljub vsemu pojavi driska, pa doktorica predlaga kuhan riž, v katerega vmešamo malo piščančjega mesa.