Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno.

Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Na začetku tega tedna so tja že preselili vstopni točki za pediatrijo in ginekologijo, do konca maja se bo preselila še vstopna točka za ostale.

V šotorih je delo oteženo

Kot je za STA povedal pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus, želijo s selitvijo zagotoviti boljše pogoje za delo.

“Zaposleni morajo biti v zaščitni opremi, zračenje je možno samo prek oken, zato je v šotoru, ko je vročina, zelo težko delati. V zdravstveni postaji na Teznu pa imamo celoten trakt, ki je prazen in ločen od preostalega dela zdravstvene postaje, ima poseben vhod in drug dostop z avtomobilom, zato bomo lahko zagotovili popolno ločitev bolnikov, ki pridejo na testiranje zaradi covida-19, in bolnikov, ki bodo prišli tja iz drugih razlogov,” je pojasnil.

Samoplačniški testi so že pošli

V šotoru na Cesti proletarskih brigad, ki so ga postavili na začetku marca, so doslej testirali okoli 3500 ljudi. Testi se izvajajo z brisom žrela in le na napotilo zdravnika.

Na začetku tega tedna so v centralnem laboratoriju zdravstvenega doma na Sodni ulici začeli izvajati tudi samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Stroka je do takšnih testov zelo zadržana, pa tudi Jus je poudaril, da so ti testi le informativne narave in niso dokaz trenutne okužbe s tem virusom.

Kot danes poroča časnik Večer, so teh testov dobili od dobavitelja omejeno količino in so že pošli. Teh testov torej v mariborskem zdravstvenem domu ne bodo več izvajali.

STA