V ponedeljek, 9. septembra, se z uvedbo izbranega izvajalca, podjetja Markomark Nival, začenja preureditev Cafove ulice v središču Maribora.

Z uvedbo izvajalca v delo bo začel teči pogodbeni rok za izvedbo del, izvajalec, podjetje Markomark Nival, pa bo moral Mestno občino Maribor zaprositi za zaporo ulice, sporočajo z MOM.

Na občini predvidevajo, da se bodo tako gradbena dela v Cafovi ulici začela v tednu po 16. septembru. Ves čas gradnje bo ulica zaprta za promet, omogočeni pa bodo izvoz iz garaž ter dostopi do Okrajnega sodišča v Mariboru in dvorišč Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor.

Tako bo zasnovana nova Cafova

Po zaključku del, ta morajo biti po pogodbi končana v 110 dneh po uvedbi v delo, bo Cafova ulica zasnovana kot skupni prometni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet. Vstop na območje bo opremljen s potopnimi stebrički, hitrost vožnje bo omejena na 20 kilometrov na uro. Ulica bo prevozna v obe smeri in tudi režim dostopa do garaž bo ostal nespremenjen. Urejen bo dostop za potrebe stanovalcev in lokalov, ki bodo imeli na preurejenem območju
na voljo parkirna mesta za dostavo. Pred sodiščem bo za kratkotrajno parkiranje na voljo šest parkirnih mest.

Vrednost investicije je nekaj čez 465 tisoč evrov; Mestna občina Maribor je za projekt pridobila okoli 320 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz kohezijskega sklada EU.

Malomarna prenova vrtca, sedaj pa prenova Cafove?

Spomnimo, kot smo že pisali, bo preureditev Cafove prevzelo prav tisto podjetje, ki je bilo odgovorno za gradbeno polomijo Pekrskega vrtca. Slednji je kmalu po izgradnji začel pokati po šivih, opazile so se številne napake in malomarno delo. Pred meseci smo poročali tudi o napačni zamenjavi bojlerja, zaradi česar je bila vprašljiva oporečnost vode. Tudi za menjavo so bili odgovorni na omenjenem podjetju.

Ob fiasku zaradi nepitne vode je vrtec obiskal tudi župan MOM Saša Arsenovič, ki je tedaj dejal:

Kar pa je najhujše pri tem pa je, da če lahko nekdo v vrtcu ravna na tak način, da si išče nevzdržne krajšnice, se sprašujem, kako je gradil druge stvari, ki nimajo direktnega vpliva na zdravje naših otrok. Ukrepal bom proti vsem, ki so slabo izvedli svoje delo, za katerega so bili plačani.” Kako to, da podjetje po tako kratkem času ponovno uživa zaupanje občine?”

Zanimivo, sedaj prav so prav to podjetje – zaradi za 6000 evrov nižjo ponujeno ceno izvedbe, kot konkurenčni Nigrad – izbrali za celovito prenovo Cafove.