Na številnih javnih igralih v Mestni občini Maribor so varnostni trakovi, ki so jih namestili ob začetku epidemije, potrgani, na igralih pa je vse več otrok. Je igra na javnih igralih ponovno dovoljena?

Dva meseca je že tega, odkar so številne mestne občine v državi opozorile na prepoved uporabe javnih otroških igral. V ta namen je Mestna občina Maribor že ob začetku razglašene epidemije med prvimi v Sloveniji na javna igrala namestila varnostne trakove, ki opozarjajo na prepoved njihove uporabe zaradi možne okužbe s Sars-CoV-2 preko kontakta s površinami.

Prepoved ostaja do preklica omejitve zbiranja na javnih mestih

Trakove so povečini odstranili že na vseh igralih, sedaj pa je opaziti, da se na njih iz dneva v dan igra vse več otrok. Kot so za Maribor24 pojasnili na MOM, “uporaba igral ostaja prepovedana, dokler vlada ne bo preklicala omejitve zbiranja na javnih mestih.”

Pravne podlage, na osnovi katere bi inšpektorji in redarji lahko ukrepali, če nekdo uporablja igrala, pa v MOM nimamo, zato tudi ne izvajamo nadzora nad (ne)uporabo igral. Ne glede na to pa redarji opozarjajo na splošno nevarnost oziroma tveganje okužbe ob uporabi igral,” pojasnjuje vodja odnosov z javnostmi Mestne občine Maribor Lidija Ferk.

Snaga bo pustila obvestila o prepovedi uporabe

Četudi so trakovi povečini potrgani, na MOM novih najverjetneje ne bodo nameščali. ”

“Dokler vlada ne prekliče omejitve zbiranja na javnih mestih, pa bo Snaga Maribor, ki upravlja z igrali na javnih površinah, na igralih pustila obvestila o prepovedi uporabe igral in tudi trakove (kjer so sploh še ostali).” 

Tudi kjer igrala niso ograjena s trakovi, uporabo na občini tako odsvetujejo.

Na igrala nikakor ne z bolnim otrokom

Če bodo otroci kljub prepovedi igrala kljub temu uporabljali, pa morajo starši paziti na higienske ukrepe, da se virus ne bi širil naprej. Navsezadnje so vrtci uporabo igral zaradi priporočil NIJZ večinoma ukinili, javna pa so zato še toliko bolj na udaru. Ravno zato je pazljivost toliko bolj potrebna.

“Med otroki, ki se igrajo, naj bo dovolj razdalje, če niso iz iste družine, po igri si naj otroci in starši čim prej temeljito umijejo oziroma razkužijo roke, morebiti tudi zamenjajo oblačila … Upoštevati moramo, da še vedno obstaja možnost okužbe preko stika s površino igral, zato je pomembno, da igral predvsem ne uporabljajo otroci, ki kažejo znake okužbe dihal,” pojasnjujejo na MOM.