Priljubljena ekološka tržnica, ki so jo v času epidemije prestavili na osrednjo tržnico na Vodnikovem trgu, bo tam tudi ostala. 

Kot je včeraj poročal Večer, namerava občina ukiniti tržnico na Trgu svobode. Priljubljena ekološka tržnica, ki so jo v času epidemije prestavili na osrednjo tržnico na Vodnikovem trgu, bo tam tudi ostala.

“Osrednja mestna tržnica na Vodnikovem trgu z razpršenostjo ponudnikov na drugih lokacijah na mestnih trgih izgublja na ugledu, ponudbi in obiskanosti, česar si ne želimo. Tržnica je od nekdaj bila na Vodnikovem trgu, lokacija Mariborčane nostalgično povezuje in vsekakor si bomo prizadevali, da bo tržnica na tem mestu ostala tudi v prihodnje,” so danes zapisali v sporočilu za javnost.

Integrirana tržnica se lahko seli, kamor želi

“Z 12. majem 2020 zato ukinjamo izvajanje javne gospodarske službe vzdrževanja in upravljanja tržnic na lokaciji Trg svobode,” so odločeni na občini. Tržnici integrirane pridelave, ki je do sedaj delovala na Trgu svobode, pa dajejo na izbiro, da lahko preseli na območje Vodnikovega trga ali na ostale tržnice z območja, določenega v koncesijski pogodbi za izvajanje izbirne lokalne gospodarske službe vzdrževanja in upravljanja tržnic.

“MOM bo s podjetjem Snaga Maribor, ki upravlja s tržničnimi površinami, v kratkem sklenila aneks h koncesijski pogodbi in ukinila tržnično dejavnost na drugih ulicah in trgih. Izjemoma bo na ulicah mogoče prodajati plodove, nabrane v gozdu (gozdne borovnice, gobe, kostanji).”

V času epidemije na glavni tržnici zelo dober obisk

15 pridelovalcev, povezanih v Združenju pridelovalcev vrtnin Maribor, se je sicer že z začetkom epidemije preselilo na glavno tržnico na Vodnikovem trgu, lahko pa se odločijo tudi za prodajo na kateri od drugih štirih tržnic.

“Na glavni tržnici smo v času epidemije Covid-19 ugotovili zelo dober obisk. Bogato ponudbo okoli 120 prodajalcev sadja, zelenjave, sadik, cvetja in drugih pridelkov je odkrilo tudi veliko novih kupcev, in z opazno povečanim obiskom so zadovoljni tudi ponudniki domačega mesa in mlečnih izdelkov v mlečno-mesnem paviljonu,” še navajajo.

S potezo izenačujejo položaj vseh ponudnikov

Na Vodnikovem trgu je že doslej prodajalo blizu 120 prodajalcev in pridelovalcev. S 1. januarjem 2020 je ponudba organizirana po sektorjih, tako da je ponudba lokalnega sadja in zelenjave pregledno ločena od ponudbe uvoženih pridelkov. “S selitvijo integriranih pridelovalcev s Trga svobode ne le širimo tudi izenačujemo položaj vseh lokalnih pridelovalcev na drugih mestnih tržnicah,” trdijo na občini.

Glavna tržnica bo s prenovljenimi površinami in pešpotjo privabila še več občanov

Na občini so tako prepričani, da bo nova, prenovljena tržnica, skupaj s prenovljeno Koroško cesto in Glavnim trgom, privabila še več občanov. Tistim, ki težko dostopajo do Vodnikovega trga, pa bo na voljo minivozilo Maister.

“Močna tržnica, ki je s svojo ponudbo izjemnega lokalnega pomena tako za kupce kot za pridelovalce hrane in zelenjave kot za vzreditelje – bo, nenazadnje, pomemben argument tudi pri naših prizadevanjih, da objekt v celoti znova preide v last Mestne občine Maribor.”