Po tem, ko smo dobili nov Glavni trg in prenovljeno Koroško, se mariborska občina podaja še v obnavljanje fasad zgradb, ki se štejejo med nepremično kulturno dediščino. Obnova nekaterih zgradb tako že teče …

Na razpis za obnovo fasad zgradb, ki so zabeležene v registru nepremične kulturne dediščine, je bilo prijavljenih kar 26 stavb, a so jih zaradi omejenih sredstev, ki znašajo okrog 200 tisoč evrov, lahko zbrali le 12. Mariborska občina je pri izbiri upoštevala tudi samo mesto posameznih stavb, njihovo vidnost in vrednost za Maribor. Na Mestni občini Maribor so pozitivnega odziva na razpis veseli, zagotovili pa so, da bodo takšni in podobni razpisi za obnovo mestnih stavb in ulic stalnica tudi v prihodnje.

Stari biseri dobivajo novo podobo

Obnova pročelij se je že začela – kot piše Radio Maribor, bodo nove podobe deležne tri zgradbe na Koroški cesti, dve na Maistrovi in Poštni ulici, ena v Orožnovi, Prešernovi, Slovenski, Aškerčevi in Ulici Heroja Tomšiča. Ob tem je župan v pogovoru na Radiu Maribor spomnil še, da se bo uredilo tudi Rotovž in Mestno restavracijo, že dlje časa pa se napoveduje temeljita obnova Vojašniškega trga in Sodnega stolpa. Obetala bi se naj celo obnova 13 ulic, ki vključujejo Tkalski prehod in Barvarsko, a je načrtovanje še v teku, zapišejo na Radiu Maribor.