Ustavno sodišče je razveljavilo kvote slovenske glasbe v primeru zasebnih radijskih postaj, so danes sporočili s sodišča. Tudi zasebne postaje bi namreč morale predvajati 20 odstotkov glasbe slovenske produkcije, sedaj pa to zanje več ne velja.

Ustavno sodišče je razveljavilo kvote slovenske glasbe v primeru zasebnih radijskih postaj, so danes sporočili s sodišča. Ustavnost zakona o medijih, ki predpisuje obvezne deleže predvajanja slovenske glasbe, je presojalo na zahtevo državnega sveta, družbe Radio City in drugih, danes poročajo številni mediji.

Nekateri radiji predvajajo le instrumentalno glasbo, zanje zakon torej ne drži

Del zakona o medijih namreč predpisuje, da se mora na slovenskih radijih predvajati najmanj 20 odstotkov slovenske glasbe, ki je bila prvič predvajana pred največ dvema letoma. Na pobudo Radia City, državnega sveta in drugih so na ustavnem sodišču razveljavili sporna člena 86 in 86a, ki je obvezne deleže slovenske glasbe terjal tudi za zasebne radijske postaje. Po 86. členu bi morali dan zapolniti ne le z 20 odstotki glasbe slovenske produkcije, ampak bi 70 odstotkov slednje moralo biti izvajane v slovenščini. Pobudniki so dali vedeti, da obstajajo tudi radijske postaje, ki predvajajo izključno instrumentalno glasbo. Kako naj sporen člen potem velja tudi za njih?