Tudi v Sloveniji bosta do konca sezone na voljo trenerjem v prvi ligi še dve dodatni zamenjavi, skupaj torej pet. Opraviti se morajo v treh prekinitvah. Tako Zlatko Zahović kot Sergej Jakirović verjameta, da je to lahko glavni adut Maribora pri lovljenju zaostanka sedmih točk za Olimpijo.

Kar je bilo v soboto dopoldan moč prebrati iz napovedi Zlatka Zahovića, nekdanjega športnega direktorja Maribora, so vijoličasti v soboto popoldan dokazali na igrišču. »Zdaj so drugačne okoliščine. Imaš pet menjav, pavza je bila zelo dolga. Maribor ima 11. in 23. igralca skoraj enakega, Olimpija pa … ,« je Zahović povedal za Siol. Po uri igre v zmagi proti Bravu (6:1) je trener Sergej Jakirović opravil paket zamenjav, resda v večjem obsegu, kot bo to dovoljeno v prvenstvu, ampak tudi sam nato zadovoljno ugotovil: »Mislim, da je v tem Maribor najmočnejši. Moram biti iskren, prav na to sem računal, da lahko vstavimo igralce, ki veliko niso igrali, imajo pa večjo željo, da bi igrali več.«

Pet zamenjav prinesel koronavirus

Dodatni dve zamenjavi, skupno torej pet, je prineslo vračanje nogometa po koronavirusu. Vprašljiva sta namreč tako kondicijska priprava nogometašev kot posledično večje tveganje poškodb. »Zaradi posledic pandemije Covid-19 je Ifab sprejel predlog Fife in uvedel začasno spremembo Pravil nogometne igre, ki se nanaša na dovoljeno število zamenjav v tekmovanjih, ki naj bi se končala v letu 2020.« Oba organa, tako IFAB, mednarodni odbor za nogomet, ki sprejema nogometna pravila, kot Fifa, mednarodna nogometna zveza, bosta kasneje v letu odločila, ali se bo pravilo raztegnilo tudi na prihodnje leto. Sicer pa pri zamenjavah to ni bila edina sprememba, saj so že v lanski sezone – denimo lige prvakov in lige Evropa – moštva lahko v podaljških opravile četrto zamenjavo.

Za peterico na voljo tri prekinitve

Vsaka ekipa lahko tako po novem, kar velja denimo tudi v nemški bundesligi, uporabi pet zamenjav, vendar ima za to največ tri prekinitve igre. S tem se zmanjša možnost zavlačevanja oziroma raztegovanja sodnikovega podaljška. Pet igralcev mora torej zamenjati v treh prekinitvah, zamenjave pa se lahko opravijo seveda tudi med polčasom. Če obe ekipi izvršita zamenjavo istočasno, se za obe ekipi to šteje kot ena izmed treh možnosti za zamenjavo. Neizkoriščene zamenjave in prekinitve za zamenjavo se lahko izkoristijo v podaljških, kar se lahko pri nas zgodi v obeh polfinalnih in finalni tekmi pokala Slovenije ter dodatnih kvalifikacijah za popolnitev prve lige.

Jakirović računa na kvalitetno rotacijo

Jakirović je proti Bravu, ko je Maribor v 60. minuti po eni opravljeni menjavi vodil z 2:1, v igro poslal kar šesterico svežih nogometašev, sedem minut kasneje pa še trojico in zamenjal celotno začetno postavo – z vratarjem vred. Zgodila se je igriva kanonada golov, zlasti vstopa Luke Zahovića (dve podaji, en gol) in Rudija Požega Vancaša (hat-trick) sta povsem dotolkla Bravo, ki je marca šokiral z zmago v Ljudskem vrtu, po kateri je odstopil najprej Darko Milanič, za njim pa še Zlatko Zahović. Tokrat so Ljubljančani le stali kot lutke, kakor se je slikovito izrazil trener Dejan Grabić.

»Ciljamo na to, da nam širina kadra omogoča, da na vsake štiri dni igramo kvalitetno z rotacijo,« je vodilo Jakirovića. »Merilo je le igrišče, tako lahko rotiraš in nudiš minutažo. Pomembno zame je, da vsak igralec dobi priložnost, da se ne zgodi, da je kdo ne bi. Na njih je potem, kako jo bo izkoristil. Med dodatne pozitivne zadeve s te tekme lahko štejem, da so mi tisti fantje, ki so prej manj igrali, potrdili, da so pripravljeni in jim lahko namenim priložnost.« Kakšna pa je razlika za trenerja, ko ima na voljo pet menjav? »Zelo dobro bomo morali analizirati tekmeca, ti pa nudita dodatni menjavi možnost, da popraviš in obrneš situacijo, če si v začetku zgrešil.«

Še bolj direkten je bil Zahović, ko je v dejal, da če se v Olimpiji trije poškodujejo, na primer Tomislav Tomić, Stefan Savić in Ante Vukušić, je po njegovem zanje konec prvenstva. »Če so v Mariboru trije poškodovani, jih zamenjaš z lahkoto. To je moč Maribora. Maribor ima veliko prednost.« S tem se torej strinja tudi Jakirović, ki se bo uradno prvič v ligi, ki ima do konca še enajst krogov, pomeril v nedeljo proti Domžalam ob 20.30.

 Novo pravilo zamenjav

  • Vsaka ekipa lahko uporabi pet zamenjav.
  • Vsaka ekipa ima na voljo največ tri prekinitve igre za zamenjave; poleg tega se zamenjave lahko izvršijo tudi med odmorom.
  • Če obe ekipi izvršita zamenjavo istočasno, se za obe ekipi to šteje kot ena izmed treh možnosti za zamenjavo.
  • Neizkoriščene zamenjave in prekinitve za zamenjavo se lahko izkoristijo v podaljških.
  • Kjer tekmovalna pravila dovoljujejo v podaljških dodatno zamenjavo, bosta ekipi imeli na voljo po eno dodatno prekinitev za zamenjavo; poleg tega se zamenjave lahko izvršijo pred začetkom podaljškov in v odmoru med podaljškoma.

Vir: NZS