Na današnji novinarski konferenci je župan MO Saša Arsenovič ob že napovedanih gradnjah in sanacijah napovedal tudi nove projekte, ki si jih MO Maribor v kratkem nadvse želi uresničiti.

Danes smo poročali, da je župan MOM Saša Arsenovič napovedal nadaljnjo izvedbo sanacij, obnov in drugih investicij v mestu, navkljub kar 700 tisočakov globoki zevajoči finančni luknji, ki je nastala kot posledica ukrepov v času epidemije.

V Mariboru dobimo še en most do Mariborskega otoka

Kot je zatrdil, se bodo izvedle vse napovedane gradnje, obnove ali širitve vrtcev, zelo pa se borijo tudi za evropska sredstva v višini 25.000 za 15-kilometrsko sanacijo kanalizacijskega omrežja, ki povezuje več mestnih četrti. Naprej gre tudi projekt Življenjski prostor Drava, ki vključuje projekt Dravske promenade, Dravske kolesarske poti, ureditve 13,5 kilometrov dolge infrastrukture od Malečniškega mostu do Mariborskega otoka. Ob tem napoveduje še en most oz. brv do Mariborskega otoka, ki bo dolg 75 metrov. V okviru projekta je tudi gradnja brvi, ki bo povezovala levi in desni breg in bo nameščena tik ob Starem mostu.

Okoli mesta bi vzpostavili tunelski prometni obroč

Izvedene bodo tudi predvidene kolesarske poti. Prav tako je objavljen razpis za brezplačno uporabo koles in podpisana pogodba za projekt “nadvoza Titova”. Občina si prav tako prizadeva vzpostaviti prometni obroč okoli mesta, ki bi ga vzpostavila s tunelom. Glede tega bo sicer potrebno opraviti še številne razgovore s posameznimi ministrstvi.

Mednarodna osnovna šola za otroke izobraženih staršev iz tujine

Preseneča pa ideja o vzpostavitvi mednarodne osnovne šole. “Maribor nima ene stvari, ko govori o begu možganov. Treba je paziti tudi, kakšni možgani pridejo v mesto. Ob tem pa je en pogoj vzpostavitev mednarodne osnovne šole, za otroke, čigar starši ne govorijo slovenskega jezika,” je danes omenil župan MO Maribor. Kot primer daje starša, ki denimo razvijata zdravilo proti covid-19, a zaradi jezikovne barijere svojega otroka ne moreta vpisati v slovensko govorečo šolo. S tem bi Maribor pridobil na uspešnosti neformalne tekme z Ljubljano in Gradcem, je dejal Arsenovič.