Inšpektorji so do 30. septembra letos odkrili kršitve v 32 pekovskih obratih, a med njimi ni bilo niti ene mariborske.

Slika je simbolična.

Medij 24ur.com ponovno poroča o nepravilnostih slovenskih pekarn, ki jih je odkrila inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Le da tokrat ne gre za lanske, temveč letošnje nepravilnosti, zbrane do 30. septembra 2019. Po slovenskih pekarnah so inšpektorji kršitve zaznali v 32 pekovskih obratih, med njimi pa ni bilo niti ene mariborske, niti ne iz širše okolice Maribora. Zaradi hujših kršitev so inšpektorji odredili zaprtje ene izmed pekarn.

Le eno pekarno zaprli 

Med kršitvami prednjačijo slabe higienske razmere in slaba sledljivost živil. Hujše kršitve so zaznali v treh pekarnah, in sicer Pekarni Vrhovo v Radečah, v proizvodnem obratu Žita Luščilnica Vrhnika v Vrhniki ter v trgovini in baru Cukrček, podjetja Vopex d.o.o.

V pekarni, ki so jo inšpektorji odredili zapreti, so bile ugotovljene hujše kršitve. O zelo slabih higienskih razmerah je pričala umazana oprema za peko, umazane so bile talne površine ob robovih, hladilnikih, za omarami v skladišču, nečistoča je bila celo v hladilnikih, kjer so odkrili tudi plesniva živila. Obrat prav tako ni poskrbel za zaščitne mreže, ki bi preprečile vstop raznim škodljivcem.