Na današnji novinarski konferenci Mestne občine Maribor je župan Saša Arsenovič spregovoril o večjem finančnem primanjkljaju v znesku 700.000 evrov, ki je nastal kot posledica epidemije. Kljub temu bodo vse napovedane investicije izpeljane kot dogovorjeno.

Na današnji novinarski konferenci Mestne občine Maribor po končani epidemiji novega koronavirusa ne glede na nove primere okužb Maribor še naprej ostaja covid-19 prosto območje. Po pogovoru z zdravstvenimi deležniki je Arsenovič sklenil, da ni več velike verjetnosti, da bi se epidemija v takšnem razmahu ponovila. Sedaj občino čaka precej težja naloga, in sicer sanirati ekonomske posledice epidemije. Občina bo naredila vse, da bi nadaljevala z vsemi napovedanimi investicijami, je pa ob tem potrebno upoštevati dejstvo, da ima MOM trenutno 600.000 evrov izpada dohodkov, plus 100.000 stroškov, ki so šli za socialne ukrepe. Vse napovedane investicije bodo tako izpeljali, četudi to pomeni nadaljnjo zadolževanje, napoveduje župan MOM Saša Arsenovič.

Nekako bo treba pokriti velik primanjkljaj

Izpad izvira iz manjka pobiranja turističnih taks, parkirnih glob, parkirnin, uporabe javnega potniškega prometa in drugo. K tem 600.000 evrom občina prišteva še 100.000 evrov, ki so jih namenili socialnim ukrepom.

Kot je dejala Neva Pipan iz MOM, so 5400 toplih obrokov razdelili socialno najbolj ogroženim, večinoma otrokom. Zagotovili so tudi nujno oskrbo občanom. Razdelili so 207 prehranskih paketov, v vrednosti 6000 evrov, namenjenim osebam v samoizolaciji oziroma karanteni. Poskrbeli so tudi za brezdomce, pri čimer so se povezali z zdravstvenim domom. Zaprla so se namreč tudi zavetišča za brezdomca, pri čemer je bilo problematičen dostop do pitne vode. Brezdomne ljudi so tako iskali prav na terenu, a pri tem niso bili uspešni. Zanje pa so ob določenih urah odpirali javne sanitarije.

V proračunskem skladu MOM za 35.000 evrov donacij

Kot smo že poročali, je MOM 23. aprila ustanovila proračunski sklad za pomoč in razvoj, ki bo nekako pomagal zakrpati globoko proračunsko luknjo zaradi epidemije. Ta služi kot platforma za organizirano pridobivanje donatorskih sredstev za humanitarno pomoč prebivalcem ali podporo razvoju gospodarskih in negospodarskih dejavnosti. V skladu je trenutno 14.000 evrov, poleg tega pa še donacij za 35.000 evrov. “Donatorski račun deluje, to je stvari 5 minut klikanja. Denar je namenjen najbolj ranljivim skupinam,” pojasnjuje Arsenovič.