Približno 4000 dijakov mariborskih srednjih šol brez lastnih telovadnic nima kje telovaditi, odkar so v Športnih objektih Maribor podražili rabo svojih prostorov. Ministrstvo se spreneveda, odgovornost prelagajo na ravnatelje šol, ki si tako drage telovadbe preprosto ne morejo privoščiti.

Sedem mariborskih srednjih šol je brez lastne telovadnice, zato so primorani uporabljati občinske. Gre za Srednjo šolo za oblikovanje, Prometno šolo, IC Piramida,  Tretjo gimnazijo, Srednjo elektro in računalniško šolo, Srednjo trgovsko šolo in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem. Doslej so po skupni urni postavki 12,3 evra uporabljali telovadnice občinskega podjetja Športni objekti Maribor (ŠOM), ker pa je ta nenadoma zahteval precej višjo ceno, so se odločili za bojkot. Doslej so po ceni 12,3 evrov na uro uporabljali Dvorano Tabor in Luknjo, ki se nahaja pod tribunami Ljudskega vrta. Če bojkot uresničijo vse šole, so lahko na ŠOM, ki jih obenem bremeni visok dolg v znesku 1,2 milijona evrov, ob najmanj 80.000 evrov letnega zaslužka.

Božični tek okrog občine

Na Športnih objektih Maribor so namesto prvotnih 12,3 evrov sprva zahtevali kar 45 evrov na uro, s čimer se ravnatelji šol niso strinjali, saj si takšne cene preprosto ne morejo privoščiti. Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem nam je dejal, da so po zahtevani postavki v zgodbo vključili tudi ministrstvo za šolstvo, a slednje ni bilo pripravljeno zagotoviti pomoči v obliki dodatnih finančnih sredstev, četudi so v preteklosti ta zagotavljali. Po mesecu in pol dogovorov so ŠOM ponudili urno postavko v končnem znesku 19,5 evrov. “A tudi tega si ne moremo privoščiti, zato zahtevamo staro postavko v znesku 12,3 evrov, sicer bomo še naprej bojkotirali uporabo njihovih prostorov,” je prepričan Erjavec.

“Ker pač nimamo kje telovaditi, bomo pa v sklopu telovadbe organizirali božični tek okrog občine, naj se nam pridruži tudi naš župan. Mi bomo zagotovili topel čaj,” je povsem resen ravnatelj SŠGT. K uri telovadbe okrog občine vabi tudi preostale oškodovance v tej zgodbi. “Bomo videli, koliko se jim obrestuje miselnost ‘raje smo prazni, kot da delamo z izgubo’,” še dodaja.

Bojkotu bi se naj pridružile tudi preostale mariborske srednje šole, ki svojih telovadnic nimajo. S tekom okrog občine jih ravnatelj sicer še ni seznanil. Telovadba je seveda obvezen del učnega načrta, učenci bodo očitno primorani telovaditi le zunaj. Kot pojasnjuje Erjavec, MO Maribor s svojimi zahtevami pritiska na Športne objekte, ki se tudi sami soočajo s finančnimi izgubami, dolgovali bi naj kar 1,2 milijona evrov.

Šole naj se obrnejo na pristojno ministrstvo, oni nosijo odgovornost!

Župan MO Maribor Saša Arsenovič je na včerajšnji kavi z novinarji glede tega dejal, da država MO Maribor nalaga za 15 milijonov več obveznih nalog, kot MO to preko glavarine tudi prejme. V Športnih objektih Maribor se soočajo z velikimi finančnimi problemi in to vrzel je bilo potrebno nekako zapolniti, četudi na račun šol, ki bodo za telovadbo dijakov plačevale še več. “Pričakovati je, da bodo sredstva našle ali šole same, v okviru njihovih dejavnosti, (saj da) imajo vedno presežke in rezerve, ki se morajo na hitro porabiti v mesecu avgustu, ali pa bodo šole vršile pritisk na ministrstvo za šolstvo, ki je tukaj v resnici odgovorno. Ne more pa občina, ki je podfinancirana, indirektno še enkrat financirati državo na tem programu,” je jasen župan Saša Arsenovič.

Ministrstvo: Šole dobijo enoten znesek, s katerim morajo ravnati kot dober gospodar

In kaj pravijo na ministrstvu? Za Maribor24 so razložili, da po letu 2017 srednje šole in dijaški domovi prejmejo finance glede na število dijakov v posamezni ustanovi. Ta denar šola prejme v enem kosu, potem pa je na njih, da si denar sami razvrstijo glede na potrebe, pač “v duhu dobrega gospodarja”.

“V kolikor šoli sredstva, ki so jih prejeli na osnovi te metodologije ne zadostujejo, morebitne primanjkljaje krije ministrstvo, vendar pod pogojem in načini, ki veljajo za gospodarno poslovanje,” so zapisali. Kje je torej problem? Od šol pričakujejo, da bodo ob prejeti malhi privarčevali tam, kjer pač lahko. “Če teh sredstev nimajo, pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ravna v skladu z ustanoviteljskimi dolžnostmi in doda potrebna sredstva za delovanje šole, vendar šele ob nastanku primanjkljaja. Pri tem vedno prej skrbno preveri poslovanje šole.” Sedem mariborskih šol torej ni ravnalo v duhu dobrega gospodarja, niso uspeli privarčevati iz pridobljene malhe in sredstva nameniti telovadbi?

Ravnateljica Popović: Šole z lastno telovadnico lahko slednjo tudi oddajajo. Od tod jim denar!

Obenem menijo, da šole brez telovadnice sploh niso v slabšem položaju, ker tako tudi nimajo stroškov iz tega naslova. Prva tako menijo, da ta sinergija med šolami in javnimi ponudniki telovadnic drugod po Sloveniji deluje, ker gre za skupne koristi. Ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadja Jager Popović na to odgovarja, da si srednje šole denar za prenovo telovadnic zlahka pridobijo z naslova oddajanja drugim športnim društvom v popoldanskem času.

“4000 dijakov je brez telovadbe. Zanje v tem ni nič spornega”

Popovićeva meni, da so zahteve ministrstva nerealne. Z enotnim zneskom, ki ga prejmejo od ministrstva, komaj pokrijejo za nedavno še višje plače in druge nove zakonske obveze (recimo celovito menjava za led luči), le kako bi naj še privarčevali za visoke urne postavke Športnih objektov?

“4000 mariborskih dijakov je brez telovadbe. Zanje v tem ni nič spornega,” je začudena Popovićeva, ki še opozarja, da “šport v Mariboru umira!” Dijaki se o telovadbi trenutno le še učijo – v teoriji. Praktično jo izvajajo le ob suhih dnevih, ki jih zadnje čase ni prav veliko. Prav tako ji ni jasno, kako lahko imajo Športni objekti s srednjimi šolami le izgubo. Navsezadnje se prostori pozimi morajo greti v vsakem primeru, najsi jih kdo uporablja ali ne. “Po mojih izračunih bodo le iz naslova srednjih šol izgubili 100 tisočakov, kje so še vsa športna društva, ki si novih cen prav tako ne morejo privoščiti,” je jasna in hkrati kritična tako do občine, ki se na njihove klice ne odziva, kot do ministrstva, ki je polno sprenevedanj.

Šole bi že pred leti morale dobiti svoje telovadnice, a denar je skrivnostno izginil

Kot zanimivost nam zaupa, da je njihova šola še za časa nekdanjega župana MOM dr. Križmana prejela zemljišče, na katerem bi se naj postavila telovadnica. Njej namenjen denar je tedaj skrivnostno izginil, občina ga je namenila današnji dvorani Luknja v lasti Športnih objektov. Tudi ostalim šolam v centru, ki svoje telovadnice nimajo, so namenili zemljišče za gradnjo skupne telovadnice. A na tistem mestu je potem namesto telovadnice zraslo blokovsko naselje.