Minilo je 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič z veseljem sporoča, da je Maribor od danes uradno območje brez okužbe Covid-19!

“Minilo je 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z virusom SARS-CoV-2. Zadnjo smo ugotovili v četrtek, 30. aprila. Obdobje 28-ih dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega novega virusa. Če v tem času ni novih primerov, to po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe,” so sporočili z MOM.

Bravo, Maribor!

Obdobje 28 dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega novega virusa. Če v tem času ni novih primerov, to po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe, izpostavljajo na mariborski občini.

Župan Arsenovič se je v današnjem nagovoru, ki ga je objavil na družbenem omrežju Facebook, zahvalil vsem meščankam in meščanom, da so upoštevali zaščitne ukrepe, ter vsem službam, ki so sodelovale v soočanju z novim koronavirusom. “14. marca smo bili prvi, ki smo zapirali in odločno začeli z zaustavljanjem širjenja covida. Danes, dva meseca in pol potem, lahko z veseljem in ponosom razglasim Maribor za covid prosto cono,” je dejal.

Zahvala vsem, ki so pomagali

Skupno so v Mariboru zabeležili 28 okužb z novim koornavirusom, kar je za tako veliko mesto velik uspeh, meni župan. “S svojim zgledom smo bili dober primer ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi,” je prepričan. “To mi daje upanje, da bomo skupaj uspeli tako složno narediti tudi ne le ekonomski preboj, ampak tudi razvoj našega čudovitega mesta,” je dodal.

Izpostavil je, da tako v mariborskem zdravstvenem domu kot kliničnem centru ni bilo nobenega primera neposrednega prenosa okužbe z novim koronavirusom z bolnika na zaposlene. “Še enkrat se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali,” je dejal.

Dobro reagiranje UKC Maribor

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so zabeležili 5. marca pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Na mariborsko vstopno točko za bolnike s sumom na koronavirusno bolezen je prišel takoj, ko so jo odprli.

UKC Maribor je bila sicer ena prvih ustanov v Sloveniji, ki je ob pojavu novega koronavirusa v sosednjih državah začela uveljavljati omejitve gibanja in delovanja. Arsenovič pa je odredil zaprtje vseh lokalov v občini, še preden je bilo to uveljavljeno na državni ravni.

V UKC Maribor imajo trenutno le še enega bolnika s covidom-19, medtem ko so jih imeli na vrhuncu epidemije konec marca hospitaliziranih 34. Uspešno so oskrbeli skupno 94 bolnikov s covidom-19 in jih prepustili v domačo oskrbo, smrtnih žrtev pa so zabeležili 12.