Včeraj je pol ure pred uradnim zaključkom Martinovanja prišlo do motenj oskrbe z električno energijo v centru mesta.

Kot smo včeraj že poročali, je prišlo v centru mesta, v času viška Martinovanja, do motenj oskrbe z električno energijo. Na brezplačni številki Elektra Maribor, namenjeni splošnim vprašanjem občanov, so sprva odgovorili, da je prišlo do okvare na kablovodu na srednjenapetnostnem omrežju. Brez elektrike je ostalo 1623 odjemalcev.

Prireditev na Trgu Leona Štuklja ni povezana z izpadom

Pozneje smo prejeli natančnejšo razlago s strani Elektra Maribor. “Včeraj je ob 20:23 prišlo do izpada napajanja z električno energijo 10 kV srednjenapetostnega izvoda TP430 (Garažna hiša – sever) iz RTP Melje 110/10 kV, brez napetosti je bilo skupno 1623 odjemalcev,” so pojasnili za Maribor24.si. Vzrok izpada je bila okvara odklopnika v TP 14 Glavni trg, ta okvara pa je povzročila kratek stik na zbiralkah v istem objektu. Do 21:36 je po preklopitvah bilo brez napetosti še 1118 odjemalcev, do 22:38 pa so bili vsi odjemalci v centru Maribora ponovno oskrbljeni z električno energijo.

Obenem so pojasnili, da vzrok za izpad ni bil v morebitni preobremenitvi sistema zaradi prireditve na Trgu Leona Štuklja. Na dan prihajajo takšne in drugačne teorije, da je nekdo nalašč sabotiral včerajšnje Martinovanje, celo, da je oskrba z elektriko motena, ker ne zadostuje dejanskih potrebam meščanom. V uredništvu smo obenem opazili, da do prekinitev z električno energijo zadnje čase dokaj pogosto prihaja tudi v drugih primestnih občinah. Pojasnila glede slednjega nismo prejeli.

Na Zavodu za turizem “v temi” glede vzrokov

Za mnenje smo poprosili tudi direktorico Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch. Zavod je  že v 36. ediciji organiziral Mariborsko Martinovanje. Windischeva je povedala, da so se nemudoma po izpadu povezali z Elektrom Maribor in izvedeli, da je prišlo do popolnega izpada na širšem območju mesta. Poštna ulica bi naj bila denimo brez elektrike kar dve uri.