Mlada Mariborčanka, mati leto in pol starega otroka, je danes v upanju, da se bo vse dobro izteklo, svojo hči oddala v vrtec. Ko je v živo doživela državne ukrepe, pa hladen tuš.

Slika je simbolična

Danes so po dveh mesecih otroci ponovno vstopili v vrtce in šolske klopi. Šolarji so sicer že dovolj stari, da razumejo neke stvari, nekoliko drugače pa je pri majhnih vrtčevskih otrocih. Mlada Mariborčanka, mamica leto in pol stare deklice, ki sicer želi ostati anonimna (ime in priimek hranimo v uredništvu), je ob današnji predaji svoje hčere doživela hladen tuš.

“Blamaža se je začela potem, ko so otroka prestavili v drugo skupino …”

“Že ko so predstavili smernice za vrtec, so se mi zdele nemogoče. Teorija in praksa sta dve različni zadevi, česar se pa očitno še vedno ne zavedajo ljudje na oblasti,” je jasna. Kot številne druge matere, je tudi ona svojega otroka v enem izmed mariborskih vrtcev lahko pospremila do garderobe. Pogoj je bilo upoštevanje varnostne razdalje, čiste roke in nošenje maske – “kar je absurd, ker se te lasten otrok ustraši.”

Večina staršev je svoje vrtčevske otroke lahko pospremila do garderobe. Številne mamice so bile s prvim dnem povsem zadovoljne, saj se za njihove otroke prav veliko ni spremenilo. V mnogih skupinah je prav tako precej manj otrok kot sicer. 

“Blamaža se je začela takoj potem, saj so mojega otroka prestavili v drugo skupino k drugim vzgojiteljicam. Torej je šel otrok po dveh mesecih, ko se je zelo navezal name, v nov prostor k novim ljudem – njene vzgojiteljice so namreč ostale v stari skupini. Za povrh vsega je otroka sprejela oseba, ki ni vzgojiteljica v tej drugi skupini in sem jo v več mesecih, odkar hodimo v vrtec, prvič videla,” je kritična mlada mamica.

Otroci jokali, vzgojiteljica vidno razburjena

V skupini otrok, kamor so sprejeli tudi deklico, so po besedah mamice jokali skoraj vsi otroci. Tudi mlada vzgojiteljica je bila vidno raztresena in razburjena.

“Kdo pri zdravi pameti bi leto in pol starega otroka, ki je vrtec obiskoval šele nekaj mesecev, vrgel v povsem novo okolje z neznanimi ljudmi?”

“Seveda je tudi moj otrok jokal, ker k tujim ljudem pač ne hodi rad in tudi pripravljen na tako grdo ločitev od mame, ki je bila z njim dva meseca skoraj cel čas, seveda ni bil,” je razočarana mamica.  Sama sicer ne krivi ne vrtcev in ne vzgojiteljic, krivi pa nesmiselna in nerealna priporočila ministrstva.

Nerealna priporočila ministrstva

“Človek bi pričakoval, da tam sedijo ljudje, ki vedo, kaj se v praksi dogaja v resorju, ki ga vodijo. Ampak očitno jim ni jasno. Kdo pri zdravi pameti bi leto in pol starega otroka, ki je vrtec obiskoval šele nekaj mesecev, vrgel v povsem novo okolje z neznanimi ljudmi?”

Sama meni, da se vodilni v naši državi ne zavedajo, kakšne psihične posledice bodo ta njihova priporočila pustila na naših otrocih, a očitno jim za to tudi ni mar. “Če sklepajo, da je v vrtec varno oditi, naj brez odvzema uporabe igral, določenih igračk, vzgojiteljičinih mask in drugih pravil pošljejo v varno zavetje vrtca vse otroke. Ne pa da jim vzamejo dostojanstvo in otroško igrivost, ki jih krasi ter marsikateremu otroku tudi občutek udobja in varnosti.”

Mešani občutki

Zbrali smo tudi mnenja številnih drugih mamic, ki so se oglasile za Maribor24.

Pozdravljeni, v vrtec smo peljali danes 5 in pol ter 2 in pol letnega otroka. Starejsi sin je komaj ze cakal vrtec in ni bilo tezav in tudi na nek nacin razume zakaj taksni ukrepi. Mlajsi sin je tulil kot vihar in smo ga dobesedno iztrgali iz mojih rok k vzgojiteljici. Tako da njena maska na obrazu ni bila v prid otroku. Je se majhen in vseeno da smo mu razlozili seveda ne razume cist tocno kaj zdaj vse to. V glavnem za njega je bilo vracanje v vrtec stresno in posledicno tudi za mene. tako da v naslednjih dneh pricakujem se kaksen jok pol pa upam da se pocasi spet navadi. Dva meseca sta le dolga doba ko je otrok doma. Sem absolutno proti da se v vrtcu otrokom omejujejo ne ke stvari (nosenje prilj. igrace-pliskota oz da le tega lahko imajo samo pri spanju, nedostopanje do igral, naj ne bi imeli stike med seboj….)

V našem vrtcu sem lahko šla noter, morala sem nositi masko. Pred vstopom v igralnico sem morala sinu umiti roke s toplo vodo. Je pa bil zelo žalosten pogled na skoraj prazno igralnico.”

“Hudo mi je, ko me hči vpraša, zakaj jaz imam masko, ona pa ne in če bo zdaj zbolela. Meni je to grozno. Niti ne vem, kaj ji naj odgovorim. Sicer pa sem jo pospremila do garderobe, potem si je roke umila kar sama in šla do igralnice. Isto vse kot prej. Edina razlika je, da je vrtec precej prazen zaradi manjšega števila otrok. In pa vse so imeli odprto, saj so zračili.”

“Jaz sem bila prijetno presenečena. Lahko sem pospremila otroka do garderobe, kjer ga je že sprejela znana vzgojiteljica. V skupini so sicer samo štirje, ampak meni je to super. Sin je bil zelo vesel vrnitve.”