Mojster kung fu-ja v Mariboru uči vzhodnjaških metod Shaolin kung fuja, ki se jih je med drugim priučil v Šaolinskem templju na Kitajskem.

V Mariboru deluje društvo Kung fu Maribor, v okviru katerega delujeta učitelja Marjan Maj Čirič in Kristjan Tkavc. Maj Čiriča je učil Milan Kapetan, oziroma Shifu Shi Heng Dao, ki se je dve leti uril uril med menihi v šaolinskem templju na Kitajskem in tako veščino prvi pripeljal v Slovenijo, čeprav sedaj uči v Londonu. Prav tako je po znanje na daljno Kitajsko odšel tudi Tkavc. Sedaj pridobljeno znanje posredujeta naprej, med svoje učence v Mariboru.

Po vseh štirih po stopnicah Kalvarije? Mačji kašelj

Že fotografije treningov na njihovi strani pričajo o naporih telesa in duha, s katerimi se dvakrat na teden po dve uri soočajo vajenci. Pozimi skupina maksimalno 15 oseb trenira v OŠ Franceta Prešerna na Taboru, poleti pa z vadbo, ki poteka v naravi, pričnejo že v zgodnjih jutranjih urah. Bi se vstali ob 5. zjutraj, da bi lahko po vseh štirih hodili po stopnicah Kalvarije? Tudi to je del treningov pri nas, sicer pa del vsakdanje prakse v Šaolinskih templjih na Kitajskem, kjer po besedah Maja trenirajo kar 8 ur na dan.

Vadba, zajtrk, vadba, kosilo, vadba, večerja, vmes pa še meditacije, ki so sestavni del vadbe. Samo raztezanje traja celo uro.

Na Kitajskem strog vojaški režim, kjer je palica še vedno sredstvo za kaznovanje

Pridruži se jim lahko vsak, ki ima dovolj volje, a tudi denarja. Da, tudi najbolj tradicionalni templji se niso izognili primežu kapitalizma. “Potrebno je kupiti vse, borbene palice, meč, vadbeno obleko, molitvenike in tako naprej,” nam je zaupal Maj Čirič. Mesec vadbe stane okrog 1000 evrov, vključno s polnim penzionom, za celo leto pa je treba plačati 5000 evrov. “Sicer udobja ni nobenega; pri nas ne bi za takšno nastanitev dobili niti ene zvezdice,” nam je zaupal.

Enako strogi režim velja tudi za obiskovalce, ne le menihe, ki jim je to način življenja. “Če kam zamudiš le minuto ali si kako drugače neubogljiv, si tepen s palico,” nam je zaupal. Načinov kaznovanja je sicer še več, radi se poslužujejo fizičnega napora, od delanja sklec, do dodatnega teka in naposled tudi palice. Vadba je sicer za nekoga, ki ni vajen tolikšnih naporov, kar brutalna.

“Prvi mesec te vse boli. Zjutraj komaj hodiš. Čez eno uro pa se jim že moraš pridružiti na treningu, čeprav je vso tvoje telo ena sama bolečina,” je dejal.

V realnosti kakor v filmih

Maj potrjuje, da je v realnosti prav tako, kot v filmih. Se spomnite drugega dela zdaj že kultnega filma Kill Bill, kjer se je “Uma” urila pri učitelji Pai Meiu in ob tem doživljala neskončne muke? Dejansko je tako tudi v realnosti, nam je priznal.

Sam se je poučeval v Londonu pri svojem učitelju Milanu Kapetanu, potem pa še pet let v Ljubljani. Kristjan Tkavc pa je na Kitajskem med menihi preživel dvakrat po eno leto. Vsak je sicer obiskoval drug tempelj, saj jih je na Kitajskem ogromno. Obstaja namreč kar 100 različnih stilov vadbe.

Treningi doma dosti lažji kot na Kitajskem

In kako treningi potekajo pri nas? Ko je vreme temu naklonjeno, se nahajajo zunaj, v naravi, da je občutek čim bolj prvinski. Vadijo v Betnavskem gozdu, na Kalvariji, v Mestnem parku … Trening traja dve uri. Prva ura sestoji iz t. i. mehkega treninga, kar pomeni dihalne in raztezne vaje, vadbo či gonga in tai chija, ki pomenita tudi delo z energijami. Drug del pa je fizični trening, kjer se izvajajo same borbe, pri čemer uporabljajo tudi orožje, kot je palica ali meč. Po besedah Maja pa so njihovi treningi mnogo, mnogo lažji kakor tisti na Kitajskem. A kljub temu si učitelj prizadeva, da bi pri svojih vajencih doseže presežek lastnih mentalnih ter fizičnih omejitev. Tovrstne presežke uporabljajo denimo pri lomljenju palic na človeku, a za slednje je potrebno vsaj leto dni urjenja.

Njihov najmlajši vajenec na Kitajskem preživel tri mesece

Sicer je trening primeren za vse starosti. Najmlajši vajenec v skupini je star 11 let, najstarejši pa jih šteje več kot 60. Najmlajši vajenec (oziroma Osho) je v spremstvu očeta za tri mesece odšel na urjenje na Kitajsko, kjer se je pridružil tisočim otrokom, ki v tovrstnih kung fu šolah tudi živijo. Maj sicer skupine zgolj z otroci še ni zasnoval, a o tem že razmišlja. Starostno mejo bi postavil nekje nad 8 letom starosti, ko otrok že razume dovolj, da bi lahko primerno sledil navodilom.

Striktna veganska dieta

Maj sicer poudarja tudi pomen veganske prehrane, ki jo uživajo po vseh tovrstnih templjih na Kitajskem. “Če ješ vegansko, si mnogo lažji, zato je prevej lažje izvajati tako zahtevne treninge,” nam je zaupal.