Na nas se je obrnila bralka, ki je ogorčena nad stanovalci Lenta, ki smeti puščajo vnemar, vse naokrog smetnjakov, in to ravno v neposredni bližini, kjer se ustavljajo turistični avtobusi.

Na nas se je obrnila bralka, ki je ogorčena nad stanovalci Lenta, ki smeti puščajo vnemar, vse naokrog smetnjakov, in to ravno v neposredni bližini, kjer se ustavljajo turistični avtobusi. Prav danes je sedela na soncu v eni izmed lokalnih kavarn in bila priča, ko so v bližini vreč in črnih zabojnikov za smeti izstopili turisti. Na naš medij se je obrnila s prošnjo, da bi na zadevo javno opozorili stanovalce, ki kazijo celotno podobo Maribora.

Izstopijo iz avtobusa in zagledajo kup smeti

“Večina turistov, ki je iz avtobusa sestopila pri Fontani na Lentu in se namenila proti Stari trti, je najprej zagledala kup smeti in zabojnikov, ki jih stanovalci ne umikajo v za to predviden prostor. Puščajo in polnijo jih ob Fontani ter nesnago odlagajo zraven zabojnikov. Seveda Snaga opravi samo svoj del in sprazni zabojnike, ostalo svinjarijo pa pusti. To traja že vsaj tri tedne in nikjer nikogar, ki bi stanovalce opozoril na osnovno kulturo,” opozarja.

30. junija 2019 so stanovalci Vojašniške 6, 6a in 8 ter Splavarskega prehoda 5a prejeli obvestilo, da zaradi odpovedi ne bo več urejen odvoz kesonov na prevzemno mesto pri fontani in nazaj, prav tako ne bo več čiščenja kesonov in smetarnika. Za vse te zadeve bi od takrat naprej naj skrbel upravnik, ki pa ga po besedah bralke sploh naj ne bi imeli. Povrhu tega so dva dni nazaj prejeli obvestilo, da je Snaga odnesla zabojnik za papir in embalažo. Slednje morajo tako odvažati na reciklažni otok pod Starim mostom.

Že res, da smo meščani za nečeden izgled mesta na določenih mestih krivi sami, pa vendar bi se območja ustavljanja turističnih avtobusov moralo še posebej negovati, ne pa da jim direktno pod nos vržemo vso mestno nesnago, kot da bi jih že a priori želeli odgnati. Na tem območju bi lahko poskrbeli vsaj za urejeno kletko s smetnjaki ali pa jih skrili na manj vidno mesto. Precej podobno stanje je bilo nedavno tudi v centru mesta.

Podobno stanje bilo tudi v centru mesta

O podobni zgodbi smo tako že poročali, le da je šlo za kletko z zabojniki za smeti v neposredni bližini Turističnega informativnega centra, kjer se prav tako vsakodnevno ustavljajo turistični avtobusi. Kletka je dajala videz smetišča, zabarikadiranega v kovinsko ogrodje, saj so bile vreče in posamezne smeti nametane povsod po tleh kletke, ne le v smetnjakih. Kletko so sicer postavili stanovalci bližnjih stanovanjskih blokov, pa vendar na občinski zemlji. Ker ni bila zavarovana, so smeti vanjo uvažali od vsepovsod. Nedavno smo izvedeli, da so le nekaj dni po našem pisanju sicer poskrbeli za ključavnico in kletka je tako varno zaklenjena ter dostopna le tamkajšnjim stanovalcem.