Maribor je v drugi pripravljalni tekmi remiziral s Koprom (2:2). Sergej Jakirović še išče nove odgovore na stara vprašanja. Še vedno ga lahko precej skrbi obramba, navdušujejo pa predstave mlajših.

Z razlogom je Maribor tuhtal, da bi bil kar že drugi od treh pripravljalnih obračunov kot neke vrste generalka. Koper, ki je zaradi končanja drugoligaške sezone že povratnik v prvo ligo, je bil po Nafti in pred Bravom še bolj primeren tekmec za vijoličaste. Zlasti za nove odgovore na stara vprašanja. Kakšni so? Potrebnega bo še nekaj časa. Sergej Jakirović je po sobotni zmagi nad Nafto (3:1) pričakoval predvsem več popravkov v obrambi in vnaprej računal, da bo Maribor imel dovolj priložnosti. Izplen? Spremembe čez noč res ne bodo prišle, bodo pa zato prelahko prejeti zadetki in utrudljivo iskanje stare kemije v napadu.

Maribor – Koper 2:2 (1:1)
Strelec:
0:1 Čirjak (9.), 1:1 Kronaveter (35.), Bajde 2:1 (47.), Mišić (52.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, sodnik Mežnar.

Znova prehitro prejet zadetek

Dve takojšnji opozorili Kopra, ki se je suvereno zoperstavil vijoličastim in jih nehote pod taktirko Mirana Srebrniča spomnil na trpko jesensko izločitev v pokalu, nista bili dovolj. Že Darko Mišić in Žan Žužek sta nakazala, da ima takšen Maribor preveč prostora v obrambi. Še zlasti, če se zdi, da obramba, kjer je najbolj stabilen člen še vedno Jasmin Handanović, neprepričljivo prelaga odgovornost. In se je ponovilo kot na tekmi z Nafto, le da tokrat še nekaj minut prej. Maribor je znova dobil prehiter gol, spet prelahko: Lovre Čirjak je brez težav izkoristil podajo Dareta Vršiča. Da imajo vijoličati težave v zadnji vrsti, se je pokazalo zlasti pri pristopu Denisa Klinarja, ki ob vračanju Martina Milca po poškodbi znova dobiva dobrodošlo konkurenco.

Odziv Maribora: natančen Kronaveter

Jakirović rad vidi, da moštvo stoji široko, globoko in visoko. Poudarjen je presing, vendar tokrat ni prišel tako do izraza kot proti Nafti. Tokrat je več poudarka bilo na občasnem kombiniranju na raztegnjeni sredini, tako sta svoja trenutka dočakala Alexandru Cretu z glavo in Jasmin Mešanović z razdalje, vendar sta bila oba nenatančna. Šele Rok Kronaveter, ki še išče svoj prostor v Jakirovićevi taktiki (to še bolj velja za nevidnega Luko Zahovića, malo več je iskal, a ne preveč našel Rudi Požeg Vancaš), je pokazal, kako se to naredi. Umirjeno, zbrano, natančno. Po kombinatorni akciji je Mešanović raje zavrnil žogo, prepustil je bolj izkušenemu in Maribor je izenačil. Do konca polčasa so bile takšne akcije nato vse bolj redke, dokler ni Koper za cele faze tekme prevzel žoge in precej lažje nadziral potek na sredini.

Bajde zabil, Pirić spet z napako

Maribor se je kljub prvotni napovedi, da bo dobilo priložnost le petnajst igralcev, odločil, da bo dal priložnost širšemu kadru. Jakirović je tako v nadaljevanju zamenjal celotno postavo in tako je takoj v nadaljevanju zabil Gregor Bajde po podaji Andreja Kotnika. Toda tudi druga ekipa je znova pokazala, da čaka Maribor veliko dela, da bo garancijski list v obrambi zdržal vsaj en polčas brez prejetega gola. Kenan Pirić se tako kot že v soboto proti Nafti znova ni proslavil, saj ga je Darko Mišić resda ob odbitku bizarno presenetil. Ob taki formi bo odločitev, koga naj postavi v vrata, za Jakirovića sprejeta že sama po sebi.

Nogomet na koncu anemičen

Zaenkrat vidnejših obrisov Jakirović še ne pušča, se pa pozna, da skuša moštvo najti druge vzgibe v svoji igri. Tradicionalno je garal Marcos Tavares, očitno mu vsaj mal obolj godi, če dobi več minut, vendar bi jih za večjo natančnost potreboval še več. Neutrudno se je s številnimi streli tudi po doseženem golu skušal dokazati Bajde, nase je želel opozoriti Rok Maher, bolje je to uspelo Žanu Kolmaniču, v Blažu Vrhovcu pa lahko Jakirović najde nekatere odgovore, kako postaviti težišče igre. Tokrat je bil na koncu nogomet zelo anemičen, statičen in za pripravljalno tekmo izrazito obremenjen z rezultatom. Remi je bil zlasti zaradi tekmovalnosti Kopra, ki ga prva prava tekma čaka verjetno šele pozno poleti, primeren, igra pa še vedno daleč od optimalne. Jakirovića lahko navdušuje zlasti pristop mlajših.

MARIBOR: 1. polčas: Handanović, Klinar, Mitrović, Rajčević, Viler, Dervišević, Cretu, Kronaveter, Požeg Vancaš, Mešanović, Zahović; 2. polčas: Pirić, Mutavčić, Peričić, Koblar, Kolmanič, Vrhovec, Pihler, Maher, Kotnik, Bajde, Tavares.trener: Sergej Jakirović.

KOPER – prva postava: Vargić, Badžim, Žužek, Cerovec, Pejić, Jozinović, Dodlek, Mišić, Čirjak, Vršič, Djermanović. Trener: Miran Srebrnič.