Mlade Mariborčane smo na knjižnem sejmu povprašali kaj radi berejo, njihove odgovore si lahko ogledate v videu. Vse do 24. junija bo na sejmu bogata ponudba aktualnih knjig po nižjih cenah, prodajalci pa opažajo tudi povečano zanimanje za knjige s področja duhovnosti.

V osrčju mesta znova živahno, med obiskovalci knjižnega sejma veliko Mariborčanov

Letošnji 23. literarni festival Slovenski dnevi knjige bo potekal med 19. in 24. junijem na Grajskem trgu v osrčju mesta Maribor. Na sejmu bo sodelovalo 19 slovenskih založb in madžarski kulturni inštitut, ki bodo v Mariboru predstavili svoje knjige in pokazali novosti njihove ponudbe. V prodaji bodo večinoma knjige iz aktualne produkcije, ki jih bodo predstavniki založb ponudili po nižjih cenah.

Idealna priložnost za nkup knjig za kasnejše branje na plaži

Knjižni sejem je bil letos zaradi kriznih razmer prvič organiziran v mesecu juniju, vsa leta doslej je potekal aprila. »Prvič pripravljamo sejem v juniju zato z velikim pričakovanjem gledamo na to, kako bo vse skupaj potekalo. Zdi se nam, da smo izbrali dober termin, ko si Mariborčani radi naredijo izbor knjig za branje čez poletje. Na trgu je zelo živahno in srčno upamo, da bo tako ostalo« je povedala Petra Kolmančič, koordinatorica programa 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

Ob knjižnem sejmu tudi bogat program na odprtem odru

Ob knjižnem sejmu pripravljajo bogat program na odprtem odru Grajskega trga. V dopoldanskem času se vrstijo dogodki za otroke iz mariborskih vrtcev. V soboto in nedeljo bo knjižni sejem mogoče obiskati med 10. in 15. uro, v ponedeljek pa med 10. in 18. uro. V večernih terminih pa se bodo udeleženci lahko iz Grajskega trga napotili na druga prizorišča v mestu. Po besedah Kolmanič, bodo osrednjega gosta gostili pod arkadami Mariborske knjižnice. letošnje osrednje prizorišče se bo odvijalo v Kibli v Narodnem domu. »Izpostavila bi osrednjega gosta, mariborskega pesnika, publicista in nekoč zelo znanega urednika, Andreja Brvarja, ki se bo predstavil na Rotovškem trgu. Festival odpiramo z literarnim dogodkom v Kibli z velikim večernim literarnim branjem, kjer bodo nastopili pesnica in igralka Saša Pavček, aktualni nominiranec za kresnika in Cankarjevo nagrado, Sebastjan Pregelj, pesnik in urednik Zoran Pevec in pa pesnik Esad Babačić je povedala Kolmančič.

Veliko povpraševanja po knjigah na temo duhovnosti

Na stojnicah se vrstijo različne ponudbe slovenskih založb, med njimi tudi Društvo za informiranje o islamu, ki delijo informacije o islamski veri in Duhovno društvo Share, ki predstavlja ezoterična znanja Benjamina Krema, umetnika, slikarja, pisatelja in ezoterika. Ob dogodku je Talha Ahmad, predsednik in teolog Društva za informiranje o islamu povedal: »Ostaja veliko negativnih informacij o islamu, zato smo mi tukaj, da povemo resnico o tem kaj je res in katere trditve ne držijo. Do zdaj smo imeli pozitivne izkušnje z obiskovalci, ki pravijo, da v trenutnem obdobju potrebuj ejo naše informacije. Na tem sejmu smo že četrto leto, naše društvo pa izvaja različne aktivnosti, kot so organizirana predavanja ter izobraževanja.« Skupna rdeča nit obeh društev je duhovnost in želja po osebnostnem napredku. Predstavniki Duhovnega društva Share poudarjajo ezoteričen pristop, ki v Sloveniji ni toliko znan, se pa vedno bolj razkriva. »Kremove knjige so nastale preko telepatskega stika z njegovim mojstrom. V čtivu so odgovori na vprašanja o svetovni krizi, namenu našega delovanja in Kremovega poslanstva.« Društvo Share dodaja, da je cilj postaviti nove načine delovanja preko pravilnih medsebojnih odnosov.

Mariborčani navdušeni nad ponudbo, prodajalci optimistični

Prodajalci so zaenkrat zadovoljni z obiskom knjižnega sejma. Gašper Malej iz koprske založbe KUD AAC Zrakogled: »Nismo prvič v Mariboru, saj smo bili že dvakrat na tem sejmu v sodelovanju z drugima založbama. Zadovoljni smo, da se lahko tukaj predstavljamo in tudi v preteklih letih smo imeli dobre izkušnje.« Navdušenje pa so izkazali tudi predstavniki Društva Share. »Smo kar presenečeni, saj so Mariborčani že kupili nekaj knjig in se odzvali na naše delovanje na sejmu. Tisti, ki pridejo k naši stojnici, radi kaj vprašajo in se pozanimajo o temah glede sprememb po svetu in pravičnosti.«

Petra Kolmančič in Nina Medved, koordinatorici dogodka

Knjige imajo čar, da nam omogočijo izstop iz banalnega vsakdanjega sveta

Petra Kolmančič, koordinatorica programa vabi k obisku knjižnega sejma in aktualnih dogodkov v okviru 23. Slovenskih dnevov knjige. Po njenih besedah imajo knjige že od nekdaj ta čar, da nam omogočijo izstop iz banalnega vsakdanjega sveta, vsakodnevne rutine in živžava, ter vstop v vse druge vzporedne svetove. »Te svetove zelo uspešno ustvarjajo ustvarjalci knjig. Bralce maribora24 bi povabila na te dogodivščine, da najdejo primerno knjigo in s tem vstop v svet, v katerega si želijo vstopiti.«