Cafova ni zaživela le v sveži božični podobi, prejela je tudi nove tlakovce, predvsem pa je spremenjena njena funkcionalnost. Vstop v ulico je urejen s potopnimi stebrički, hitrost vožnje je omejena na 20 kilometrov na uro. Danes sta župan MOM in direktorica VSŠGT ulico tudi slavnostno otvorila.

Četudi so Cafovo pred tremi dnevi uradno predali v primopredajo, so jo danes tudi slavnostno otvorili v organizaciji Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem. Zaživela je v sveži božični okrasitvi, najbolj pa je presenetila množica zbranih, ki so lahko brez neprestanega brnenja avtomobilskih motorjev veselo “minglali” in se zibali na božične melodije. Vse je dišalo po sveže pripravljeni hrani, kajti študentje so po postavljenih šotorih pripravljali in ponujali tematsko hrano, hkrati pa tudi tekmovali za najboljše pripravljeno jed. Zmagovalca “naj šefa” ulice bodo razglasili jutri ob 20.30 zvečer.

Še 60-krat toliko projektov

Pet minut čez sedmo sta zbrane nagovorila župan MOM Saša Arsenovič in direktorica VSŠGT Tanja Sagadin Angleitner. Slednja se je zahvalila za lep obisk in zbrane povabila na pokušnjo specialitet, ki so jih pripravili študentje. Zatem je spregovoril še župan, ki se je zahvalil vsem, ki so to ulico zasnovali, da je takšna kot je. “Danes smo dokazali, da se z skupnim delom da narediti prostor za ljudi. Upam, da boste zato še večkrat tukaj”. Lepo je pozdravil tudi vse zbrane mestne svetnike. Nato pa je v istem dahu obljubil še ogromno podobnih projektov. Kar 60-krat toliko.

Sporočilo stanovalcem: “Vem, ker niste videli, kar vidimo danes …”

“30 milijonov evropskih sredstev bomo počrpali prihodnje leto in leta 2021. Samo ta ulica je stala pol milijona, se pravi še najmanj 60-krat se bomo tako veselili in uživali v novi viziji, kjer bo mesto Maribor dokazalo da zna, zmore, hoče …”

Lepo se je zahvalil tudi stanovalcem. “Vem, ker niste videli, kar vidimo danes, niste mogli občutiti tega kar čutimo danes in s tem niste mogli strinjati … A za vsako pozitivno stvar so potrebne spremembe, za slednjega pa razvoj.” Potem je vsem zbranim zaželel še prijetne in tople praznike.

Skupni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet

Cafova ulica je zdaj zasnovana kot skupni prometni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet. »S preureditvijo je Maribor v svojem središču dobil nov, kakovosten in sodoben ter uporabnikom prijazen zunanji prostor. Vstop v ulico je urejen s potopnimi stebrički, hitrost vožnje je omejena na 20 kilometrov na uro,« so zapisali.

Vrednost investicije je nekaj več 465 tisoč evrov. Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. MOM je za projekt Ureditev Cafove ulice pridobila okoli 320 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz omenjenega sklada. Izbrani izvajalec, podjetje MarkoMark Nival, je dela začel 23. septembra.