Od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je vodstvo vrtca prejelo v podpis pogodbo o najemu začasnih prostorov v državni stavbi na Valvasorjevi.

Foto: arhiv vrtca

Potem ko so ognjeni zublji, kot smo poročali, sredi leta uničili mariborski vrtec Studenček in po nestrokovni oceni povzročili za okoli 400.000 evrov gmotne škode, je vodstvo vrtca od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) prejelo v podpis pogodbo o najemu začasnih prostorov. Ti se nahajajo v državni stavbi na Valvasorjevi, kjer deluje Waldorfska šola, ki je vrtcu odstopila tri učilnice.

Tri učilnice s hodnikom in dvema ločenima vrtovoma

Viktorija Kovačič, direktorica Inštituta Sofijin izvir Maribor, zasebni Waldorfski vrtec Studenček, je povedala, da so v preteklih dneh prejeli podpisano najemno pogodbo z MIZŠ in Tehniškim šolskim centrom Maribor (kot upraviteljem ) o najemu treh učilnic s hodnikom in dvema ločenima vrtovoma, v pritličju objekta, v katerem je najemnik tudi Waldorfska šola Maribor, ki soglaša z najemom.

Viktorija Kovačič: »Trije so otroci izpisani zaradi bojazni staršev pred salonitno kritino, ki je še prisotna na strehi šole.«

»Stavba je v Valvasorjevi 75 in je čez cesto le slabih 200 metrov oddaljena od pogorelega starega vrtca. Najemno razmerje je sklenjeno za obdobje tega šolskega leta, in sicer od 1. septembra letos do 31. avgusta prihodnje leto. V septembru pa pričakujemo obisk iz MIZŠ, vendar še ne vemo, kdo bo prišel,« je pojasnila Kovačičeva.

V vrtcu še 4 prosta mesta

V mesecu avgustu so prostore primerno uredili za potrebe delovanja otroškega vrtca in jasli. »Sedaj bo v teh začasnih prostorih obiskovalo Waldorfski vrtec Studenček – enota Valvasorjeva 46 otrok. Imamo še 4 prosta mesta, saj so bili trije otroci izpisani zaradi bojazni staršev pred salonitno kritino, ki je še prisotna na strehi šole,« poudarja ravnateljica.

Zaposleni in starši so zelo zadovoljni

Z začasno ureditvijo prostorov so zaposleni in starši zelo zadovoljni, saj so ti primerljivi s starimi igralnicami in tudi način dela bo lahko ostal nespremenjen.

Viktorija Kovačič: »Zelo pogrešamo sonaravno urejena igrišča ter vrtove, kjer so bivali in dnevno tkali pristen stik z naravo naši otroci.«

»Edini večji problem so malo premajhna zunanja igrišča, zato upamo, da bomo tudi ta problem ustrezno rešili z Mestno občino Maribor (MOM) v naslednjih dneh, saj že imamo ustrezen predlog,« je razložila Kovačičeva in dodala, da prejšnje prostore zelo pogrešajo. »Sami ne moremo verjeti, da je lahko lokacija čez cesto tako drugačna. Še posebej zvočna kulisa Waldofske šole in bližine železnice,« pravi Kovačičeva in nadaljuje, da zelo pogrešamo sonaravno urejena igrišča ter vrtove, kjer so bivali in dnevno tkali pristen stik z naravo naši otroci. »Na starih vrtovih je sedaj dozorelo prvo grozdje in paradižnik, tam je obilje zelišč in malin ter zelenjava, naši otroci pa niso prisotni na teh vrtovih, v katere smo vložili veliko truda. To je za nas še eno žalostno dejstvo,« je dejala Kovačičeva.

Konec meseca znane statične meritve

Pred dnevi so izvedli meritve pogorelega objekta za izvedbo statične presoje, ki pa ne bodo gotove pred 30. septembrom. »Zdaj težko karkoli rečem o obnovi objekta. Objekt je v lasti MOM, ki bo sprejemala tudi vse nadaljnje odločitve. V celoti je naša prihodnost odvisna od usode tega objekta in odločitev župana,« je poudarila sogovornica. Po njenih besedah trenutno dobro sodelujejo s podžupanjo Heleno Kujundžić Lukaček, ki je pristojna za to zadevo. »Upamo, da MOM prisluhnila potrebam staršev teh otrok in vseh prihodnjih zainteresiranih, ki bi radi prišli v naš vrtec. Prav tako pa tudi 16 zaposlenih strokovnih delavcev. Upamo še, da bo MOM s svojimi postopki sledila obljubi župana Saše Arsenoviča ter rešila to nesrečo, ki smo jo doživeli, na konstruktiven in korekten način. Absolutno si želimo Waldorfski vrtec Studenček, ki nam je 19 let nudil zatočišče, nazaj v čim krajšem času, tudi otroci sprašujejo in ga pogrešajo,« je sklenila Kovačičeva.