60-letni Emil Špindler je zaradi prevaranta ostal brez svoje kmetije v Ljutomeru, potem pa je zaradi dolga moral za dve leti v zapor. Ker nima kam, se je utaboril kar pred Centrom za socialno delo na Teznem.

60-letni Emil Špindler je pred časom po krivici ostal brez lastnega doma, potem je, ker upniku ni mogel vrniti 25.000, moral za dve leti v zapor na Dob. Tam je bil, kot pravi, obkrožen z morilci in psihopati, ko so ga naposled izpustili, pa si je le stežka našel delo. Sploh glede na to da je sladkorni bolnik in trpi za visokim pritiskom. Rad bi se kje umil in pobril, tu in tam ga kakšna prijazna duša spusti v svoj dom, da poskrbi za najbolj osnovne potrebe.

Že tri mesece se potika po gozdovih, že eno leto nima kje spati

Kot nam je zaupal, se je doslej kar tri mesece potikal po gozdovih in čakal na neprofitno stanovanje, ki bi mu ga naj obljubili na Stanovanjskem skladu v Mariboru. Brez doma je sicer že eno leto, vse odkar so ga izpustili iz zapora. Ker do slednjega nikakor ni prišel, je zaprosil za samsko sobo, za katero je prejel pozitivno mnenje. A tudi na slednjo že dolgo čaka. Tako se je utaboril kar zraven Centra za socialno delo na Teznem.

“Včeraj sta do mene prišli dve prijazni deklici in mi prinesli pico,” nam je zaupal.

Obiskali so ga policisti, ki so razumeli njegovo zagato

Gospodu so na CSD pojasnili, da bi mu v izrednih primerih lahko takoj dali sobo. Na stanovanjskem skladu so ga povabili na razgovor in mu dejali, da sobo zanj še belijo, a tega je bilo že mesec dni nazaj. Gospod je pojasnil, da je sladkorni bolnik in trpi za visokim pritiskom, da pa ponoči ne more zaspati, če je sobi z njim več ljudi, zato je zaprosil za samsko sobo. Poleg tega ima še veliko reči, ki jih nima kam pospraviti; sinoči se je bal, da bi mu jih ukradli, zato ni mogel spati. Doslej jih je hranil v znančevem kombiju. Potem ga je gospa iz Stanovanjskega sklada povabila h notarju da bi overili pogodbo o selitvi, nakar se je prenehala javljati.

Včeraj je na mesto kolibe pred CSD na Teznem prišla tudi policija. Špindler je policistom pojasnil, da nima kam iti in da ne ve, kam shraniti svoje stvari. Pojasnil jim je, da so mu na CSD Maribor obljubili samsko sobo, a da iz te moke še kar ni kruha.

“Nisem pijanec, nisem narkoman. A vseeno sem odšel v Zavetišče za brezdomce na Šentiljski, kjer so mi pojasnili, da svojih stvari ne morem prinesti s seboj. Da lahko le prespim, potem pa moram oditi.”

Zaradi prevare ostal brez doma v Ljutomeru

Špindler je ostal brez doma po krivici. V Ljutomeru je imel svojo kmetijo, ki jo je želel kupiti nek varnostnik iz Domžal, ki mu je namesto are ponudil stari avtomobil znamke Peugeot. Ker je Špindler tedaj nujno potreboval avto, ga je tudi vzel, a očitno je bil pri tem prevaran. Kupca je potem glede na njun odgovor čakal še 6 mesecev za preostanek plačila za kmetijo. “Po šestih mesecih sem ga poklical in mu rekel, da je prišel čas, da mi izplača celotno kupnino, kakor je tudi obljubil.” Kupec pa mu je odgovoril, da mu ni dolžan plačati ničesar, češ da mu je dal že avto. Špindlerja so policisti potem privedli na sodišče v Domžale, kjer je sodnica odredila, da mora plačati 25.000 evrov, sicer gre v zapor.

Špindler in kupec sta zapisala pogodbo o nameri o prodaji, s katero je šel kupec posestva v Avstrijo po kredit za nov Mercedez, za katerega kasneje ni plačeval obrokov. Avstrijska lizing hiša se je potem usedla na njegovo nepremičnino.

Kupec iz Kranja sedaj živi na njegovem zemljišču v Ljutomeru, prevaran 60-letnik pa je ostal na cesti, sam in z resnim zdravstvenim stanjem. Kot nam je še zaupal Špindler, je prevarantu prevaro uspelo izvesti predvsem zaradi poznanstev na pravih mestih.