Četudi se ukrepi sproščajo že 1. junija, pa z napovedjo “na vrat na nos” organizatorju Festivala Lent niso dali veliko priložnosti za pravočasno pripravo sicer že finaliziranega programa.

Foto: Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Glede na to da so organizatorji Festivala Lent za pripravo izgubili dva meseca, ukrepi pa bi se po novem naj sprostili že 1. junija, jim prav veliko časa za postavitev odrov ni ostalo. “Mi ne moremo vsega odpreti kar 2. junija, za to je veliko prepozno,” je za naš medij dejal Boris Črnič, vodja odnosov z javnostmi Narodnega doma. Program letošnjega festivala je sicer finaliziran, a zanj ni bilo predvidene epidemije.

Festival že v preteklih letih v zatonu

Žal je organizatorjem letos zagodlo epidemiološko stanje, a tudi v predhodnih letih se je prihodnost festivala znašla v škripcih. Najprej zaradi Zavoda RS za varstvo narave, ki je prepovedal postavitev objektov v Mestnem parku in tako zaprl zelo priljubljen letni lokal Zelena nit na starih bazenih; lani pa jim je zagodla še Mestna občina Maribor, ki je povsem oklestila festival na Lentu, s tem pa povzročila bolj boren obisk.

Najprej zaradi Zavoda RS za varstvo narave, ki je prepovedal postavitev objektov v Mestnem parku in tako zaprl zelo priljubljen letni lokal Zelena nit na starih bazenih; lani pa jim je zagodla še Mestna občina Maribor, ki je povsem oklestila festival na Lentu, s tem pa povzročila bolj boren obisk.

Nastopali bi le domači izvajalci

Črnič sedaj napoveduje, da bi festival v svoji okrnjeni obliki lahko zaživel šele konec avgusta. Namesto tujih gostov bi ga letos obogatili z domačimi izvajalci, ki so bili sedaj navsezadnje kar dva meseca povsem brez dela. “Nevem zakaj bi vabili tuje, ko pa imamo toliko svojih,” pojasnjuje Črnič. A tudi sicer je prihodnost letošnjega festivala še vedno precej negotova. Vse je odvisno od državnega ukrepa prepovedi javnega zbiranja. “Dovoljeno zbiranje do 50 oseb pa nam tukaj prav nič ne pomaga,” je jasen Črnič.

Na Hrvaškem bodo izpeljali svoje festivale

Na Hrvaškem so glede festivalov in združevanj na odprtem zadeve pravočasno dorekli. Kot smo že poročali, bodo izpeljali Dubrovniške poletne igre, filmski festival v Pulju, Splitsko poletje, Varaždinski baročni večeri in podobne hrvaške nacionalne kulturno-umetniške manifestacije. Že ta teden se na Hrvaškem odpirajo tudi kino dvorane, gledališča in koncertna prizorišča.