Zadnje dni tudi naše mesto razveseljujejo kolesarske novice, ki jih zaokrožuje današnji svetovni dan kolesarjenja. Če se odpravljate na pot, danes raje sedite na kolo in se pridružite kateri od aktivnosti, ki jih pripravlja Mariborska kolesarska mreža.

Vir: Facebook/Mariborska kolesarska mreža

Ne le, da kolesarjenje nadvse pozitivno vpliva na naše zdravje – v kolesarjenju, ki ima danes, 3. junija, celo svoj dan, je predvsem prihodnost mobilnosti centrov velikih mest. Da pa bi to dosegli, sta ključna predvsem ozaveščanje o pomenu kolesarjenja ter pravilih, ki se ga držijo in ustrezna infrastruktura. Prav na področju kolesarske infrastrukture se v Mariboru v zadnjih tednih dogaja kar precej, novi projekti, kot je sistem za souporabo koles, pa so napovedani tudi v prihodnosti.

Zakaj je prav kolesarjenje dobilo svoj dan? Ta oblika mobilnosti s svojo preprostostjo, dostopnostjo, učinkovitostjo ter predvsem »zelenostjo« simbolizira prizadevanje za vse več trajnostne mobilnosti v svetu, zato se je Organizacija Združenih narodov leta 2018 odločila 3. junij razglasiti za svetovni dan kolesarjenja.

Na kolesarsko kavo, popravilo kolesa v Bajk kuhno in umetniško turo po Mariboru

Kolesarski pa v Mariboru ne bo le današnji dan, ampak celoten junij. Mariborska kolesarska mreža bo namreč že danes zjutraj, med 8. in 9. uro na Glavnem trgu vsem kolesarjem ponujala kolesarski zajtrk s kavo, rogljički in sadjem, čakalo pa vas bo tudi presenečenje. Ob 17. uri bo v prostorih MKM sledilo čiščenje in priprava kletnega dela za tradicionalne Bajk kuhne, ki bodo od 5. junija dalje potekale vsak petek med 16. in 20. uro.

Kolesarski pa v Mariboru ne bo le današnji dan, ampak celoten junij. Mariborska kolesarska mreža bo namreč že danes zjutraj, med 8. in 9. uro na Glavnem trgu vsem kolesarjem ponujala kolesarski zajtrk s kavo, rogljički in sadjem, čakalo pa vas bo tudi presenečenje. Ob 17. uri bo v prostorih MKM sledilo čiščenje in priprava kletnega dela za tradicionalne Bajk kuhne, ki bodo od 5. junija dalje potekale vsak petek med 16. in 20. uro.

Naj spomnimo: Bajk kuhna je poseben petkov termin, na katerem si lahko s souporabo kolesarske delavnice in medsebojnega učenja z drugimi obiskovalci uredite osnovna popravila kolesa, se družite z drugimi kolesarskimi navdušenci, si ogledate kak film ali se preizkusite v kolesarskih spretnostih. Prostori Bajk kuhne so na Partizanski cesti 21.

Zajtrk za kolesarje bo na Glavnem trgu potekal tudi v petek, 5. juniija, saj tudi ta datum označuje pomemben dan – svetovni dan okolja, ko bomo na kolo sedli ne le zase, ampak tudi za našo naravo. Kolesarsko bo tudi poletje, saj Mariborska kolesarska mreža skupaj z Umetnostno galerijo Maribor sodeluje pri izvedbi Kolesarskih poti UGM. Prvi dogodek bo potekal že ta četrtek, ko si bo na kolesu mogoče ogledati mariborske murale.