Nevaren ovinek? Luknje na kolesarski stezi? Mariborska kolesarska mreža je prav v ta namen ustvarila posebno aplikacijo z imenom Kolesarsko mesto, ki omogoča, da v zemljevide vnašate nevarne točke, ki na vsakodnevni poti ogrožajo kolesarje ter s tem pripomorete k oblikovanju veliko varnejših in bolj prijaznih površin.

V zadnjem času se tudi v Mariboru dogajajo korenite spremembe na področju kolesarske infrastrukture, novost pa je tudi mobilna aplikacija Kolesarsko mesto, ki uporabnikom omogoča pregled nevarnih točk oziroma odsekov, dodajanje novih nevarnih točk in njihovih fotografij ter pregled poti oziroma nevarnih točk na zemljevidu.

Za bolj kolesarski Maribor

»Namen aplikacije je kolesarje spodbujati, da sami poročajo o problemih na kolesarski infrastrukturi. Zbrani podatki služijo za sprotno izboljševanje stanja na kolesarskem omrežju,« pojasnjujejo v Mariborski kolesarski mreži. Aplikacija je še ena od številnih inovativnih rešitev v okviru projekta Kolesarsko Mesto – Spremembe potovalnih navad kot del rešitve v boju proti klimatskim spremembam in onesnaženju zraka, projekt pa sofinancirata Eko Sklad in Ministrstvo za okolje in prostor. Pri razvoju same aplikacije je sodelovalo podjetje Akumen d.o.o.

Aplikacija Kolesarsko mesto bo pomembno pripomogla k bolj varni vožnji mariborskih kolesarjev. Foto: Mariborska kolesarska mreža, razvoj: Akumen d.o.o.

Aplikacijo Kolesarsko mesto lahko najdete na naslednji povezavi.

»Več ljudi kot bo aplikacijo uporabljalo in dodajalo nevarne točke, uspešnejši bomo lahko pri izboljševanju kolesarskega omrežja!« so prepričani v Mariborski kolesarski mreži. Trenutno je sicer aplikacija aktivna le v mestu Maribor, v prihodnosti pa bo razširjena kar na celotno Slovenijo. Aplikacijo Kolesarsko mesto lahko najdete na naslednji povezavi.