Družina je kupila del objekta, želeli so mirno življenje, sedaj živijo vse prej kot to. Po treh letih jim je na vrata potrkal inšpektor in zahteval gradbeno dovoljenje. Legalizacija ni možna, saj zakonca ne pridobita soglasja.

Inšpektorat RS za okolje in prostor – Območna enota Maribor je pred več kot letom, izdal odločbo o rušitvi garaž s pohodno teraso in zidu iz škarpnikov na zemljišču enega izmed objektov v Trčovi. Zadeva, ki je na prvi videz povsem nesporna, pa za seboj nosi zgodbo, ki je povzročila stisko, žalost in obup.

»Bilo nama je rečeno, da nad nama ne biva nihče, da je stanovanje že dlje časa prazno, da gre za idilično lokacijo, da bova imela mir. Vse, kar sva za svojo družino želela.«

Zakonca S.R. in J.K.R., sta se pred nekaj leti odločila za nakup stanovanja v spodnjem delu objekta. V članku se nista želela v celoti imensko izpostaviti, zato uporabljamo njune kratice. »Bilo nama je rečeno, da nad nama ne bo bival nihče, da je stanovanje že dlje časa prazno, da gre za idilično lokacijo, da bova imela mir. Vse, kar sva za svojo družino želela,« opisuje S.R.. Kaj kmalu pa sta spoznala, da sta v hiši prebivala zakonca, ko sta se ločila, pa je mož svoj del prodal in kupec, je hišo prodal naprej.

Zahteva po rušitvi

Poleg stanovanja sta kupila tudi severni del zemljišča, ki pa ni lastniško urejen. Pred dvema letoma je sledil obisk gradbenega inšpektorja. Ta je zahteval gradbeno dovoljenje za omenjeni zid in garaže, katera sta bila sicer postavljena leta 1995. Ker sta lastnika objekt s pripadajočim dvoriščem kupila v takšnem stanju kot je danes, sama sta prebelila le notranje stene, nista vedela, da gre za črno gradnjo.

Pritožba je bila predana na mariborsko sodišče, nato se je zadeva predala na sodišče v Ljubljano in ponovno v Maribor. Sedaj sta bila zakonca primorana v tožbo proti solastnici. Do naroka še ni prišlo, saj naj bi zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov, tožena stranka odpovedala udeležbo. Zato se bojijo, da bo do rušitve prišlo preden bo zadeva obravnavana na sodišču.

Pri legalizaciji ju ovira solastnica

Lastnika sta po tem, ko sta izvedela, da gre za črno gradnjo, garažo in zid želela legalizirati, pri tem pa naletela na težavo. »Potrebovali bi soglasje za legalizacijo, a soglasja solastnica ne želi podpisati. Večkrat smo se želeli pogovoriti z njo, najti rešitev, a zaman.«

Strah jo je saj vesta, da ju bo, v kolikor bo prišlo do rušitve, to drago stalo. Ker denarja nimata, jima lahko stanovanje zaplenijo in ostanejo na cesti.

Prodaje stanovanja in nakupa novega si ne morejo privoščiti. Mož je upokojen, žena je pred časom ostala brez dela. Z njima živi še sin. S.R. v solzah opisuje številna snidenja, ki jih je imela s solastnico objekta. Obisk policistov na njihovem naslovu naj bi bil stalnica. »Mi pa imamo zvezane roke. Ne vemo več kaj storiti, kako zadevo rešiti. Ne vem več na koga se naj obrnem.«

Obrnili smo se tudi na PU Maribor, kjer so nam dejali, da nam zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov,
na vprašanje ne morejo odgovoriti.

Garaža in oporni zid se nahajata na parceli tik pod občinsko cesto skozi naselje Trčova in v osnovi predstavljata oporo omenjeni cesti in dovozni cesti k hišam.

»Gradbeni inšpektorji bi se morali zavedati, kakšne bodo posledice, če pride do rušitve. Zanimivo je tudi to, da bo solastnica, ki zavira legalizacijo objekta, morala del stroškov nositi sama. Zgodba je alarmantna, KS je tu, da pomaga. Želimo, da se zadeva razreši,« opiše predsednik KS Malečnik-Ruperče, ki je prepričan, da ne predstavljata ovire ampak koristno služita. Z odstranitvijo se v KS ne strinjajo.

»Garaža in oporni zid se nahajata na parceli tik pod občinsko cesto skozi naselje Trčova in v osnovi predstavljata oporo omenjeni cesti in dovozni cesti k hišam.«

Poudarja namreč, da je vsakemu, ki vidi teren jasno, da bo prišlo do težav, če se bo rušenje izvedlo. »Garaža in oporni zid se nahajata na parceli tik pod občinsko cesto skozi naselje Trčova in v osnovi predstavljata oporo omenjeni cesti in dovozni cesti k hišam. Prepričani smo, da bo z rušitvijo garaže prišlo do neposredne ogroženosti občinske ceste.«.

Kdo bo odgovarjal v kolikor bo rušitev s seboj prinesla posledice?

Za komentar smo želeli povprašati tudi solastnico omenjenega objekta, a se na naše klice ni odzvala. Obrnili smo se tudi na Inšpektorat za okolje in prostor – Območno enoto Maribor in Mestno občino Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.