Danes je Zveza prijateljev mladine Maribor obilico počitniških programov zaključila z neresno olimpijado na Trgu svobode, na kateri je bilo več kot sto otrok. Na ZPM so imeli letos vse poletje na voljo bogat program, v sklopu katerega je mariborska zveza letovanje omogočila 1791 otrokom.

Vir: Facebook/ZPM

Kot je povedala nova predsednica ZPM Maribor Nina Babič, so otroci in mladostniki tudi letos z njimi poleti lahko počitnikovali v Poreču, Marburgu in v Domu Miloša Zidanška na Pohorju. V njihovi organizaciji je letovalo 1561 otrok, preostali pa so prihajali kot gostujoče skupine iz Velenja, Hrastnika in Miklavža.

“S številkami smo zadovoljni. Na Pohorju je bilo sicer nekaj manj otrok kot lani, največ jih je bilo kot ponavadi v našem največjem letovišču v Poreču,” je povedala Babičeva.

Počitnice za socialno in zdravstveno šibkejše

Na letovanja peljejo predvsem otroke in mladostnike s socialnega roba, tudi letos jih je bilo med njimi 309 takih z zdravstvenimi težavami, to so vsi, ki so dobili napotnice. Po besedah Babičeve bi se zdravstvenega letovanja verjetno udeležilo še več otrok, če bi bilo več napotitev, saj je bil interes velik. Vse rekorde pa so letos podrli v mariborskem Domu ustvarjalnosti mladih, tako da so morali letos po besedah Tadeje Dobaj pri nekaterih aktivnostih udeležbo celo omejiti, saj niso imeli na voljo več dovolj prostovoljcev, pa tudi aktivnosti bi bile izpeljane manj intenzivno.

Skoraj 10 000 otrok v vseh programih

Skupaj so med počitnicami zabeležili okoli 6000 obiskov, skupaj s Festivalom Lent pa več kot 10.000. Njihovih dejavnosti se je skozi poletje udeleževalo skoraj 700 različnih otrok, za katere so pripravili 42 izletov, 35 tematskih delavnic, dnevno so jim bile na voljo po tri likovne delavnice.

“Komur ni bilo všeč nekaj, si je lahko izbral kaj drugega. Poskrbeli smo za čim večjo raznolikost ponudbe,” je povedala Dobajeva, a dodala, da zadnja leta opažajo, da vso se bolj zahtevni starši, ki se vtikajo v njihovo delo in kličejo za vsako malenkost, kar jih včasih bolj izčrpa kot ukvarjanje z otroki.

Sekretar ZPM Maribor Božo Raušl je ob tem dodal, da jih precej bolj razveseli, ko jim starši sporočajo, kako zelo lepo je bilo otrokom, saj so se vsi, vključno s prostovoljci, zelo trudili, da bi otroci preživeli aktivne počitnice.

Letos tudi počitniško varstvo

Prvič po mnogih letih so letos na pobudo mariborske občine organizirali tudi počitniško varstvo, ki je bilo na voljo otrokom od prvega do petega razreda osnovne šole. Kot je povedala Dobajeva, so staršem, ki niso imeli druge možnosti, omogočali dva tedna varstva, saj so želeli to omogočiti čim več družinam.

Pri njih se je skozi poletje zvrstilo 230 otrok, morda bi jih lahko bilo tudi več, a nekaterih prijavljenih nato ni bilo, medtem ko so drugi zaman čakali na prostor in so ostali brez varstva. Ta program je bil sicer delno plačljiv, starši so plačali predvsem kosilo otrok, program pa so izvajale študentke.

STA