V Mariboru je na voljo pokopališče za male živali, kjer lahko naše hišne ljubljenčke dostojno pokopljemo. Za pogreb je treba odšteti med 150 in 350 evrov.

Živali so lahko del družine in težko se je sprijazniti ob njihovi smrti. V Mariboru je na voljo pokopališče za male živali, kjer jih lahko dostojno pokopljemo. Pokop živali mora odobriti veterinar, saj mora biti žival zdrava, v nasprotnem primeru pokop ni mogoč.

Letos še nobenega pokopa

V Mariboru je trenutno pokopanih skoraj 60 živali, večinoma psov, pa tudi nekaj mačk in hrček. Poleg prej omenjenih živali se lahko pokopljejo tudi ptice, mali glodalci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku. Darja Lampret nam je povedala, da so lani beležili tri pokope malih živali, v letošnjem letu še nobenega, kot doda, morda zaradi trenutnih razmer ob novem koronavirusu.

Za pogreb od 150 do 350 evrov

Za prevoz živali do Pogrebnega podjetja Maribor poskrbi imetnik živali sam. Žival mora biti, kot pojasnijo v pogrebnem podjetju, v ustrezni nepropustni vreči, ki jo lahko prevzamete na Pogrebnem podjetju Maribor, Cesta XIV. divizije 39/a, 2000 Maribor, na vrtnariji Dobrava ali po dogovoru pri svojem veterinarju. Prevoz in pokop poginule živali se mora opraviti v 24 urah, v času poletja v 12 urah. V primeru upepelitve ali hrambe živali v ustrezni hladilnici, se prevoz opravi po dogovoru.

Cena pogreba malih živali se giblje od 150 do 350 evrov, odvisno od velikosti živali in samega pokopa. Nekatere živali se pokoplje v vrečkah, druge v krsti ali žari. Pogrebna slovesnost lahko vključuje tudi govor in glasbo. 

“Uporabno pravico za najem grobnega mesta pridobite s podpisom najemne pogodbe pri Pogrebnem podjetju Maribor, ki se podpiše za minimalno dobo 10 let. V primeru pokopa z žaro se obdobje skrajša na 5 let,” še zapišejo.

Pri podaljšanju polovična cena najema

Glede pokopališča v zadnjem času ne beležijo bistvenih sprememb. “Pogrebno podjetje Maribor poskrbi za pokop in dostojno ravnanje z živaljo na njeni zadnji poti, nudi lastnikom živali storitve, nekatere opcijsko, nekatere v celoti, odvisno od želja lastnika ali živali primerno, po nespremenjenih cenah.”

Kot doda Lampretova pa je novost da, da imajo lastniki živali pri podaljšanju najemne pogodbe posebno ugodnost – najem po polovični ceni.