KS Bresternica: Številni niso oskrbljeni s pitno vodo, ceste v izredno slabem stanju

2 leta
Nazadnje posodobljeno: 2 leta
Ceste v Krajevni skupnosti Bresternica – Gaj so v katastrofalnem stanju, prav tako je več sto družin brez pitne vode. Le-to jim v zbiralnike dovažajo prostovoljni gasilci.

KS Bresternica-Gaj predstavlja največjo krajevno skupnost v Mestni občini Maribor in obsega območja BresternicaSredma, Jelovec, Srednje, Gaj nad Mariborom, Šober in Zgornji Slemen. Krajevna skupnost meji na reko Dravo, na vzhodu na KS Kamnica, na severu na občino Kungota in Republiko Avstrijo ter na zahodu na občino Selnica ob Dravi.  Razprostira se na površini 31.153.676 m2 in šteje več kot 2000 prebivalcev. Določena področja še vedno nimajo urejenega vodovoda, cest, kanalizacije in interneta/telefona, kar je večini Mariborčanov nekaj povsem vsakdanjega.

Številni prebivalci niso oskrbljeni s pitno vodo

Kar dve tretjini prebivalcev nima urejene pitne vode, gre za okoli 500 družin. Kmetije imajo sicer lasten vodovod, a ti viri so zaradi številnih sušnih obdobij prazni. Gasilci PGD Kamnica so tako primorani vodo dovažati v zbiralnike večkrat tedensko. V proračunu Mestne občine Maribor za letošnje leto, je bilo sicer sprejeto, da se bo izvedla projektna dokumentacija za Kozjak 1 in 2 kar pomeni, da bodo nadaljevali z javnim vodovodom iz Kamnice, ki se je sicer zaključil pred več kot desetimi leti. Govorili smo s predsednikom sveta KS Bresternica-Gaj Primožem Hedlom, ki nam je povedal: “V letošnjem letu smo začeli aktivnosti skupaj z mariborskim vodovodom in Uradom za komunalo MO Maribor, imeli smo tudi zbor krajanov, kjer smo se dogovorili, da bomo nadaljevali s projektom naprej.”.

"Prej omenjen vodovod je le delček enega mozoika, ki ga je potrebno na tem področju postaviti.".

Primož Hedl, predsednik sveta KS Bresternica-Gaj: “Prej omenjen vodovod je le delček enega mozaika, ki ga je potrebno na tem področju postaviti.”.

Trenutno rešujejo vodovod, ki je bil razpisan pred nekaj leti, v preteklem letu je prišlo zaradi pritožb do realizacije, gre za večje področje Srednje nad Jelovcem, ki bo v roku tega meseca pokril okoli 150 družin, a do vodovoda, ki pride iz Kamnice, je okoli deset kilometrov. Omenjeni projekt je vreden okoli pol milijona evrov.

Ceste v katastrofalnem stanju

Sicer bo občina letos sanirala dve cesti, cesto na Sredmo in na Žavcarjev vrh. “To je za nas ogromno, saj sta cesti na meji voznosti, je pa dejstvo, da imamo cca. 200 kilometrov cest, kategoriziranih in nekategoriziranih. Če bomo s takšno kontinuiteto nadaljevali, ureditev par sto metrov cest na leto, bomo dolgoročno vozili po samem gramozu. Mislim, da so potrebna večja vlaganja v ceste, kar dolgoročno pomeni razvoj turizma, večjo poseljenost, mladi bodo ostajali doma. Mislim, da to zagotovo mora biti prioriteta občine,” pojasnjuje Hedl.

“Žal je marsikdo ogrožen na cesti, ki vodi do njegovega doma.”

“Ljudje so zelo strpni, cesta, ki je za marsikoga neprevozna, je pri nas še cesta, ki jo smatramo za dobro. Krajani smo potrpežljivi, a moremo se zavedati, da nimamo novih vlaganj zadnjih deset let,
delajo se prenove, nove prevleke. Ogromno je žal cest, ki še ni bilo asfaltiranih. Veseli bomo, če se bo na občini našel dodatni vir,” je še dejal in dodal, da si lahko pogledamo stanje preko meje, saj KS meji na Avstrijo. Tam zagotovo vidimo velik vzor, ki bi se ga morali, po njegovem mnenju, posluževati tudi tukaj.

Težava pa so tudi plazovi, ki niso tako redki. “Že dve leti čakamo na sanacijo dveh udorov na cestah
v smeri Kungote. Prav tako imamo težave na cesti Šober-Log, kjer skale ogrožajo promet.” Na slednjem so se odločili za prestavitev ceste, saj po njej med drugim vozi šolski avtobus.

“Nismo zahtevni, zahtevamo osnovno dobrino. Cesto in vodo. Torej, da prideš do svojega doma in imaš pitno vodo doma,” ob koncu poudari Hedl in si želi več pozornosti v njihovi KS.

In kaj o problematiki menijo na MO Maribor?

Z vprašanji, ki se vežejo rešitev problematik v KS Bresternica -Gaj smo se obrnili na Mestno občino Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Problematike MČ in KS v Mariboru: