Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler je za danes na zaslišanje povabila prvo pričo, Franca Kanglerja.

Komisija se je sicer prvič sestala v petek, na podlagi današnjega pričanja pa bodo načrtovali prihodnje delo, je v petek napovedal predsednik komisije Žan Mahnič (SDS).

Preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega svetnika Franca Kanglerja, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist.

Gradiva komisija že pregleduje

Člani komisije so se minuli teden že seznanili tudi z deli magnetogramov iz sej komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb ter komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kot tudi gradivom, ki ga hrani DZ. Dodatno dokumentacijo pa bodo zahtevali od policije, tožilstva, sodišč in Arhiva RS.

Zahtevo državnega sveta za preiskovalno komisijo so sicer pospremile kritike, da bi DZ s takšno preiskavo kršil ustavno načelo delitve oblasti. Mahnič je poudaril, da ustavno sodišče ne more zaustaviti komisije, lahko pa zadrži zakon o parlamentarni preiskavi. To bi, tako Mahnič, pomenilo, da bi bilo konec dela vseh preiskovalnih komisij.

V komisiji sicer sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali.