Po čem Mariborčani radi posežejo v poletnih dneh? Odpravili smo se po priljubljenih mariborskih lokalih in povprašali po hitih letošnjega poletja. Kaj pa najraje naročite sami?

Čeprav se zdi, da se nam poletje letos izmika, si ga lahko pričaramo že s posedanjem v središču mesta. Nekaj vročih poletnih dni nam je še obljubljenih, zato smo se podali v nekaj popularnih mariborskih lokalov ter preverili, kaj je pri Mariborčanih, pa tudi turistih najbolj priljubljeno.

V Alexander Bistro, ki se nahaja na Glavnem trgu povedo, da je hit letošnjega poletja njihov Butterfly ledeni čaj. »To je čisto naravni čaj, ki reagira na kisli PH in spremeni barvo,« pojasnijo in nadaljujejo: »Druga najbolj popularna pijača je hladnostiskan sok Lubenica, ki ga pripravljamo sami. V njem so samo sveža lubenica, meta in limeta. Nobenih dodatkov, nobenih sladkorjev.«

Poletni hiti v Alexander Bistro

Poletni hiti v Alexander Bistro

Pripomnijo, da si obiskovalci ob večerih najraje naročijo njihovo specialiteto, ocvrt avokado, za kosila in malice pa na vrhu lestvice že kar nekaj časa vztraja njihova Super kvinoja bowl, lahka in zdrava bowla z lososom.

Od kombuche do kultnega čokoladnega fondanta

Na drugi strani Glavnega trga svoje ponuja tudi Nana coffee and bistro. Lastnica Devana Blakaj pove, da v njihovem bistroju in kavarni gostje še vedno najraje posežejo po kavi, poletni hit pa so letos domači ledeni čaji ter kombucha napitek iz fermentiranega čaja. »Nikakor ne moremo mimo piva in gin tonikov,« pripomni Blakajeva.

Poletni hiti v Nana bistroju in kavarni

Poletni hiti v Nana bistroju in kavarni

Za potešitev lakote obiskovalci najraje izberejo smuti in kvinojine bovle, v vročih dneh pa se priležejo tudi barvite solate. »Med sladicami je ne glede na letni čas hit čokoladni fondant,« še dodaja Devana Blakaj.

Kavni in vinski raj

Pri ljubiteljih kave je priljubljen Hi Ko Fi na Tyrševi. Kaj Mariborčanke in Mariborčani najraje naročijo tam?

»Hit letošnjega poletja je ponovno Cold Brew-hladno varjena kava. Pri nas jo sami pripravljamo iz visokokakovostne sezonske kave. Tedensko menjavamo kavna zrna pri pripravi Cold brewja, tako lahko okusite različne okuse (sadni, čokoladni, kakavni),« nam povedo v Hi Ko Fi: »Po okusu je tako dober, da so ga stranke želele piti tudi ob večerih. Da ne bi s kofeinom preveč obremenili vaših sistemov in bili budni celo noč, smo pričeli pripravljati tudi brezkofeinskega. Razveselile so se ga tudi nosečnice, ki so pogrešale okus kave. Cold brewju se lahko doda tudi kravje ali rastlinsko mleko, stranke pa ga najraje naročijo s kokosovim mlekom.«

Poletni hiti v Hi Ko Fi

Poletni hiti v Hi Ko Fi

Ne le kava, v Hi Ko Fi se najde tudi kaj »močnejšega«. »Naslednji hit poletja je kot vedno GIN&TONIC. Našo selekcijo in kombinacije smo oblikovali kar nekaj časa. Gine smo poparčkali z različnimi toniki in dodatki, ki še dodatno poudarijo osnovne note gina,« nam zaupajo v ekipi Hi Ko Fi: »Za primer lahko navedemo Gin Amuerte (note: kokini listi, zmajev sadež, tamarillo,…), ki ga skombiniramo s tonikom 1724 (note: naravni kinin, citrusi, nežni mehurčki) in dodatki (posušen zmajev sadež, kavna zrna, brinove jagode). Odlična kombinacija je tudi gin Nikka Coffey, ki vam ga postrežemo s cold brewjem in tonikom East Imperial Burma.«

Poletni hiti v Hi Ko Fi

Poletni hiti v vinoteki POLEK

V lanskem letu se je lokalu Hi Ko Fi pridružila še vinoteka POLEK. »V vinoteki lahko izberete različna vina in penine, slovenskih vinarjev iz vseh regij. Nekaj malega imamo tudi tujih vin. POLEK premore tudi nekatere od najboljših francoskih šampanjcev in majhno delikateso s sušenimi mesninami, siri in oljčnimi olji,« nam povedo ter dodajo, da lahko v POLEK izberemo tudi vina za domov. »Po predhodni rezervaciji pa organiziramo tudi vinske degustacije, ki postajajo pravi hit. Lahko si izberete degustacijo glede na vinarja, regijo, sortnost ali po kakšnem drugem ključu. Vabljeni na odlično kapljico!« še povabijo.