83-letnik je živel sam v majhni garaži. Metastaze so se razširile po vsem telesu, tehtal je zgolj nekaj čez 40 kilogramov. Včeraj je za vedno zaprl oči.

V Društvu Humanitarček so se minule dni ponovno srečali z zgodbo, ki seže v srce. 83-letnik je živel sam v majhni garaži, družbo mu je delal le njegov pes, ki mu je lepšal dneve. Rak želodca se mu je razširil, tehtal je zgolj še nekaj čez 40 kilogramov. Mesec dni nazaj so v društvu prejeli prijavo o njegovem stanju. Le-to so sporočili sosedje, ki jih je zbudla Humanitarčkova akcija #odprimoVrata.

Kot so nam pojasnili v društvu, je živel zgolj na nekaj kvadratih, stalno prebivališče je imel prijavljeno pri znancu. “Nihče ni vedel realnosti, le sosedje. Pozimi si je prostor ogreval z radiatorji, včasih prenočil v kakšnem zavetišču, postaji.  Vedno pogosteje v bolnici. Vedel je, da ima raka… metastaze so prepredle dobesedno celo njegovo telo. Ni želel več v bolnico,” opišejo njegovo stanje.

“Želel je umreti točno tam kjer je bil doma. V garaži, ob svojem psu Rudiju.”

Društvo je počistilo njegovo garažo in mu priskrbelo posteljo. Vsaki drugi dan so mu menjali posteljnino, mu pomagali z analgetično terapijo. Kot povedo, so mu priskrbeli tudi mp3 player in prinašali hrano, kolikor jo je še lahko zaužil: “Predvsem koščke ananasa iz katerih je srkal sok. Hrano za Rudija. Osnovno nego in družbo. Nismo ga silili v bolnišnico. Izmenjujoče smo mu delali družbo, če je to želel in ga pustili pri miru, ko je hotel samo “tuhtati”.”

Včeraj je za vedno zatisnil oči. Na nogah mu je sedel Rudi.

Ob koncu v Humanitarčku zapišejo: “Zdel se je pomirjen. Ena izmed sosed je nad nami zagnala teror, da smo nemoralni, da smo ga pustili crknit, da smo nečloveški. Je res tako nečloveško pustiti človeku do konca človečnost?”

Marjana Petek, ena od prostovoljk nam je dejala: “To zagotovo ni edina takšna zgodba. Vsakodnevno se srečujemo s takšno bedo. Rudi bo trenutno pri meni, da se malce navadi na spremembo. Nato pa ga bomo podarili nekomu od starostnikov.”.

#odprimoVrata je Humanitarčkova akcija, kjer spodbujajo ljudi, da javijo, če kdo potrebujejo pomoč.