Omela je zelo trdoživa rastlina. Četudi grmičke polomimo iz vej, je s tem nismo uničili.

Belo omelo prepoznamo po polkrožnem obrisu, ki daje videz grmička. Zelena je celo pozimi. Svoje korenine poganja v veje dreves in tako iz njih črpa hranilne snovi. Veje, ki jih napadejo, nato čedalje bolj propadajo. Takšne veje je potrebno odstraniti v celoti, kadar pa se začne sušiti celotno drevo, ga je treba čim prej posekati.

Precej jih je tudi v Mariboru

Žal je tudi v Mariboru opaziti kar precejšnje število belih omel. Na MO Maribor so nam dejali, da je za omele zadolžen koncesionar za zelene površine v MO Maribor – Snaga Maribor. Odstranjevanje bele omele, ki je polparazitska grmičasta rastlina, vsak koncesionar izvaja na površinah katere vzdržuje, in sicer v skladu z letnim načrtom vzdrževanja zelenih površin.

Porasta po mnenju Snage, ni zaznati

»Porasta širjenje bele omele znotraj parkovnih površin ni zaznati saj redno, v dogovorjenem obsegu, letno izvajamo dogovorjena dela,« so pojasnili na mariborski Snagi. Poleg tega pa dejali, da ker je omelo na drevo pritrjeno s havstorji, ki so zaraščeni znotraj veje, jo je pri odstranjevanju težko popolnoma odstraniti.

Odganja vso zlo

Bele omele so sicer prava tradicija v številnih državah po svetu, posebej med božičnimi prazniki, pogosto jo namreč najdemo v prazničnemu okrasju. Ponekod poznajo običaj poljubljanja pod belo omelo na dan novega z namenom, da bo ljubezen žarela tudi v prihodnjem letu. Uporablja se tudi kot kadilo, saj v primeru, ko jo žgemo, to odganja vso zlo. Poleg vsega naj bi imela čarobno moč, saj naj bi varovala pred požari ter udari strele.