Ministrica Ksenija Klampfer, ki je bila leta 2017 kot načelnica Upravne enote Maribor podpisana pod odločbo, ki je prepovedala koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, bi se morala “hudo zamisliti nad svojo tedanjo odločitvijo in prevzeti odgovornost”, meni poslanec SDS Branko Grims.

FOTO: Youtube

Ministrica Ksenija Klampfer, ki je bila leta 2017 kot načelnica Upravne enote Maribor podpisana pod odločbo, ki je prepovedala koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, bi se morala “hudo zamisliti nad svojo tedanjo odločitvijo in prevzeti odgovornost”, meni poslanec SDS Branko Grims. Upravno sodišče je namreč odločbo odpravilo.

Odpravili odločbo iz leta 2017

Zunanji oddelek upravnega sodišča v Mariboru je ugodil tožbi organizatorja koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona in odločbo Upravne enote Maribor, s katero je bil koncert maja 2017 prepovedan, odpravilo. Sodišče je zadevo vrnilo upravni enoti v ponovni postopek, so v sredo sporočili iz sodišča.

“Danes je ta sodba bolj aktualna, kot se zdi, iz mnogo razlogov, saj se lahko vprašamo, v kakšni državi živimo, da sploh prihaja do prepovedi koncertov,” je, kot so sporočili iz poslanske skupine SDS, na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Grims.

Presoja o ideološki usmerjenosti pevca s strani policije ni upravičena

“Tisto, kar je bilo že takrat in tudi danes najbolj sporno, je to, da je bila kot temeljna osnova za prepoved prvotno uporabljena ideološka usmeritev pevca, ki da je splošno znana,” je komentiral Grims. Slednji meni, da že to, da policija lahko presoja o ideološki usmerjenosti pevca, ki naj bi bila splošno znana, kaže, da ne živimo v demokratični državi.

Upravna enota Maribor je, kot je znano, sledila predlogu Policijske uprave Maribor in prepovedala koncert v Festivalni dvorani Lent v Mariboru, ki je bil načrtovan za 20. maj 2017. Policija je izrek prepovedi dogodka predlagala, ker so informacije, ki so jih imeli, kazale na povečano varnostno tveganje.

Prepoved koncerta ne bi smela priti več nikomur na misel

Grims je prepričan, da bi morala Ksenija Klampfer, ki je danes ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, prevzeti odgovornost. “Zgodba o prepovedi koncerta, ki sicer izvira iz časa prejšnje vlade, ima, kot rečeno, v sedanji vladi gospo, ki je bila očitno nagrajena za svoja sporna ravnanja, in to je ministrica Ksenija Klampfer,” je dejal poslanec. Slednji upa, da “sodba pomeni točko, kjer bo prišlo do preobrata in kjer nikomur več ne bo prišlo na misel, da bi prepovedal katerikoli koncert.”

Država ne more dovoliti le tega, kar njej ustreza, ampak se ravnati po ustavi

Grims je opozoril na ustavo in med drugim dejal, da je država dolžna zagotavljati svobodo javne besede, združevanja in izražanja. “Torej ne le, da to dovoljuje v tistem delu, kjer njej to ustreza, ampak je to dolžna zagotavljati,” je dejal Grims. Slednji se sprašuje, “ali je ta vlada sposobna zagotoviti ustavni red, spoštovanje človekovih pravic v celoti, vključno s svobodo izražanja ali pa vlada predstavlja nevarnost za človekove pravice v Sloveniji”.

Ministrica Klampferjeva bi morala nositi odgovornost

Tudi zato je po Grimsovem mnenju vprašanje, kaj se bo zgodilo z ministrico Klampferjevo in ostalimi odgovornimi po tej odločitvi upravnega sodišča, tako usodno. “Vprašanje je, ali bo to točka preloma za Slovenijo, ali pa se bo nadaljevala napačna smer, ki se bo končala z naslednjimi volitvami,” je še dejal poslanec Grims. Slednji meni, da bi tudi ostali vpleteni v postopek sporne prepovedi morali vsak zase prevzeti svoj delež odgovornosti in prepustiti svoje mesto drugim.

STA