Na velenjski občini navajajo, da so trenutna situacija v podjetju, načrti novega vodstva in razpoloženje zaposlenih daleč od obljub in zavez, ki so jih novi lastniki s Kitajske dajali ob prevzemu družbe pred dobrim letom dni.

Potem ko je Mestna občina Velenje nedavno izrazila zaskrbljenost zaradi dogajanja v Gorenju, bo glavni direktor Gorenja Lan Lin danes na seji velenjskim mestnim svetnikom predstavil poslovanje in načrte družbe. Skupina Gorenje bo leto zaključila v rdečih številkah, v 2020 pa ob nadaljnji reorganizaciji in večanju učinkovitosti načrtuje dobiček.

V protestnem pismu nasprotoval selitvi Gorenja v Ljubljano

Velenjski župan Bojan Kontič je v začetku novembra na predsednika vlade Marjana Šarca naslovil protestno pismo, v katerem je nasprotoval napovedani selitvi upravnega dela Gorenja v Ljubljano, in Šarca pozval k ukrepanju. Hkrati so na občini navedli, da so trenutna situacija v podjetju, načrti novega vodstva in razpoloženje zaposlenih daleč od obljub in zavez, ki so jih novi lastniki s Kitajske dajali ob prevzemu družbe pred dobrim letom dni.

Gorenje z veliko izgubo

Da je za Gorenjem težko leto, je v pogovoru z novinarji v ponedeljek priznal tudi Lin. Konec leta bo ocenjena izguba skupine Gorenje znašala okoli 40 milijonov evrov. A poslovanje se izboljšuje, v 2020 ob nadaljnji reorganizaciji družbe in večanju učinkovitosti v skupini Gorenju načrtujejo 30 milijonov evrov dobička. Kljub letošnji izgubi bodo zaposleni prejeli tudi božičnico, kar sicer v drugih družbah skupine Hisense ni običajno.

Nova odpuščanja v režiji, v Ljubljani vzpostavljen center za vso Evropo

Gorenje v prihodnje večjih odpuščanj v proizvodnji ne načrtuje, bodo pa v prihodnjih mesecih odpuščali v režiji, a številke še niso znane, je povedal Lin. Nadaljujejo se tudi priprave na selitev upravnega dela v Ljubljano, kjer bo vzpostavljen center upravljanja Hisensa za vso Evropo. V Velenju, ki ostaja proizvodna lokacija, pa ohranjajo za Hisense globalno pomemben center za raziskave in razvoj.

Glede napovedane tovarne televizorjev v Velenju pa je Lin v zadnjem obdobju, ko so novi lastniki Gorenja okrepili komunikacijo na več ravneh, že večkrat povedal, da bo lahko vzpostavljena le, če bodo doseženi želeni rezultati izboljšanja učinkovitosti v obstoječi družbi.