Dečkova mamica Nataša Vrbnjak pravi, da je datum operacije na Floridi že določen, tudi karte za letalski polet preko velike luže že imajo rezervirane.

Vir: Facebook

Starši šestletnega Gala Štefliča iz Zgornjega Dupleka, ki ima prirojeno bolezen imenovano Sinostosis radioulnaris bill, kar pomeni, da ima težave z rokicami oziroma nima sklepa v komolcu in ne more iztegniti rokic ter jih obračati, po vseh zapletih vseeno z optimizmom zrejo v prihodnost.

V drugi polovici lanskega leta so se namreč na družbenih omrežjih, kot smo poročali, pojavili številni zapisi, v katerih je bilo na račun humanitarnega društva Maus, ki je pomagalo pri zbiranju denarja za operacijo, staršem pa so kasneje med drugim še očitali, da kasneje bi otroku lahko pomagali mariborski zdravniki in ne bi rabili potovati v ZDA.

Nenehno v stiku s Karitasom in policijo

Galova mamica Nataša Vrbnjak Šteflič je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si danes povedala, da je datum operacije že določen, in sicer 20. maja, zato že imajo rezervirane karte za letalo, s katerim bi pet dni prejel poleteli na Florido.

Nataša Vrbnjak: »Doslej smo uspeli zbrati okrog 83.500 evrov, kar je dobra polovica, saj operacija stane okoli 150.000 evrov.«

»Denar zdaj zbiramo preko Karitasa, s katerimi sem v stiku večkrat tedensko in lahko rečem, da vse poteka zelo transparentno. Doslej smo uspeli zbrati okrog 83.500 evrov, kar je dobra polovica, saj operacija stane okoli 150.000 evrov, medtem ko bo treba dodatno plačati še bivanje,« je pojasnila Vrbnjakova, ki je ravno danes, kot je dodala, govorila s policijo ter izvedela, da so od bank prejeli vse potrebne podatke o nakazilih, razpolagali naj bi tudi že s stanji na računih društva Maus in predsednice Nataše Švikart, na podlagi katerih bi lahko izračunali, koliko denarja je bilo dejansko pred tem že zbranega za njenega sina. »Zavedam se, da so bili nedolgo nazaj prazniki in na policiji niso delali na tem primeru, zato točnega datuma, kdaj bi lahko dobila želene podatke, še nimam,« je razložila Vrbnjakova in še, da s Švikartovo nima stikov.

Na vprašanje, ali imajo kakšno rešitev, če jim slučajno ne uspe zbrati dovolj denarja, Vrbnjakova odgovarja, da kljub vsem zapletom, ki so se že zgodili, še naprej verjamejo v dobroto ljudi, saj razen hiše, za katero še vedno plačujejo kredit, nimajo ničesar. »Imamo dva otroka, in če prodamo še hišo, smo na cesti,« je poudarila.

Pomoč naj bi sprva iskali v Mariboru

Galova mamica vseeno srčno upa, da jim bo uspelo in bo njen sin lahko legel na operacijsko mizo, kot je predvideno. »Tačas sem nenehno seznanjena z nakazili, tudi kdo so donatorji, za kar se jim iz srca zahvaljujem,« je poudarila Vrbnjakova.

Nataša Vrbnjak: »Tačas sem nenehno seznanjena z nakazili, tudi kdo so donatorji, za kar se jim iz srca zahvaljujem.«

Dodala je, da svojemu otroku, kot najverjetneje tudi drugi starši, želi le najboljše, zato še naprej apelira na ljudi dobre volje, da jim pomagajo. Tistim, ki so še vedno prepričani, da bi lahko Galu pomagali tukajšnji zdravniki, pa odgovarja, da so pomoč sprva res iskali v Mariboru, saj zaupajo slovenskemu zdravstvu, a jih je večina zdravnikov takrat odslovila, češ, da bolnikom s takšno diagnozo ne morejo pomagati.

V šoli je priden, sam hodi na stranišče

In kako je Gal? Mamica pravi, da obiskuje 1. razred osnovne šole, kjer je zelo priden in se zelo trudi. »V šoli so mu namenili tudi t. i. wc prho, zato je vesel, da se lahko še tam odpravi sam na stranišče. Ves čas pa ga spremlja spremljevalka,« je sklenila Vrbnjakova.

Galu lahko pomagate:

Račun: SI56 0400 0026 6039 028, sklic, referenca: SI00 292167, namen nakazila: Pomoč GALU, koda namena: CHAR, dobrodelno nakazilo.

Podatki o prejemniku: NADŠKOFIJSKA KARITAS MARIBOR, Strossmayerjeva 15, 2000 MARIBOR, DŠ.: 48726273

Podatki o banki: NOVA KBM d.d. Maribor, Ulica Vita Kreigherja 4, 2000 Maribor, SWIFT koda banke: KBMASI2X

SMS – donacije: Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo GAL5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za Galovo operacijo rok. (prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, T2, Telemach).

Sum storitve kaznivega dejanja izneverjenja

Sicer pa je predsednica društva Maus Nataša Švikart tudi priznala, da si je, kot je dejala, izposodila 29.000 evrov od denarja, ki so ga ljudje darovali za operacijo šestletnega Gala. Njegova mama jo je tudi ovadila, na policijo, je poroča Večer, pa sta jo tako prijavila tudi Jožica Aberšek, mama dečka Marka, in Marjan Beranič, oče deklice Lane.

Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, je sporočil, da je v teku predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja izneverjenja po drugem v zvezi s prvim odstavkom 215. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). »Predkazenski postopek usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Ostalih podatkov pa vam zaradi varstva osebnih podatkov

in interesa preiskave ne moremo posredovati,« je zapisal Šadl.