Nekdanji mariborski župan »brez dlake na jeziku« o stanju v mestu po prvem letu novega župana, kdo bi zaradi knjižnice moral »oditi«, prenosih sedežev posameznih državnih institucij in o stikih z Dalajlamo. Kakšno bi bilo mesto danes, če bi ostal župan?

Bil je protikandidat sedanjemu županu v Mestni občini Maribor (MOM). Je aktualni državni in občinski svetnik. Franc Kangler se v medijih sicer ne pojavlja več tako pogosto, a je nadvse aktiven na socialnih omrežjih, kjer vselej poda kakšno kritično oceno na aktualne razmere tako v Mariboru kot v državi.

Gospod Kangler, eno leto je od županskih volitev v Mariboru, v drugem krogu je šlo med vami in Sašo Arsenovičem za tesen izid v korist aktualnega župana. Kaj je po vašem mnenju pretehtalo?

Arsenovič je prvorazredni, jaz, Franc Kangler, pa drugorazredni. Očitno je mariborska elita ocenila, da bo boljši župan in glede na to, da so ga promovirali kot menedžerja, volivci radi kupijo takšno blagovno znamko. Vprašanje pa je, če so še danes zadovoljni s takšno blagovno znamko.

Vaš komentar prvega leta sedanjega mandata, saj je v javnosti vtis, da manjkajo prioritete, koncept. Kako vi, tudi kot aktualni občinski svetnik gledate na to?

Vem toliko kot vi. Imamo tajne seje oziroma javnost določenih zadev ne sme izvedeti. Po mojem se ničesar ne sme skrivati pred javnostjo. Prioriteta je bil Glavni trg, očitno še tržnica in gostilna Pri teh ribnikih oziroma Kliček, vendar se doslej v MOM ni zgodilo ničesar drugega kot podražitve. Pred volitvami je župan obljubljal eno, dela pa drugo. Poskrbeli so za svoje. Razlog za četrto podžupanjo je bila gradnja mestne knjižnice, danes pa vsi molčijo, vključno z direktorico knjižnice. Celica sveta knjižnice je Potrata, ki prihaja iz stranke SD. Podžupanja Iskra je SD, minister za kulturo je SD, v proračunu pa niti centa.

Po mojem bi bilo dobro, da direktorica mestne knjižnice odstopi, prav tako tudi predsednica sveta. Nista sposobni. To bi bilo najbolj pošteno do tistih, ki hodijo v knjižnico, do tam zaposlenih in Mariborčanov.

In ker bo vsa zadeva šla na t. i. razpisni fond, ki so ga ustanovili, ocenjujem, da gre za izgovor. MOM ima sklep vlade iz leta 2010 ali 2011, da v proračunu zagotovi 10 milijonov evrov. Tega sklepa še nihče do danes ni preklical, ampak očitno nekatere na občini bolj skrbijo zase kot za blagostanje občine. In zanimivo je, da ena gostilna pri Kličku bolj pomembna kot mestna knjižnica ali stadion Ljudski vrt. Psi lajajo, karavana gre naprej. Po mojem bi bilo dobro, da direktorica mestne knjižnice odstopi, prav tako tudi predsednica sveta. Nista sposobni. To bi bilo najbolj pošteno do tistih, ki hodijo v knjižnico, do tam zaposlenih in Mariborčanov.

Veliko je tudi preprojektiranja projektov?

Na to je opozorila tudi svetnica Breda Čepe, saj naj bi preporejektiranje stalo 800.000 evrov. Za knjižnico je bilo izdelano gradbeno dovoljenje v mojem mandatu, skratka vse je bilo pripravljeno, ampak niti v času Fištravca, niti sedaj, opažam, nihče od lokalnih politikov ne kaže posebnega interesa. Naj podžupanja Iskra javno pove, kolikokrat je bila v Ljubljani v zvezi z mestno knjižnico na kulturnem ministrstvu ali vsaj v poslanski skupini SD v zvezi s to tematiko.

Če bi ostal župan, bi bil danes problem mestne knjižnice rešen

Hipotetično, če bi vi bili izvoljeni za župana, katere prioritete bi bile v ospredju?

Če bi ostal župan, bi bil danes problem mestne knjižnice rešen. Tudi problem Ljudskega vrta. Imeli bi brv preko Drave, za katero smo dobili evropska sredstva v višini 2,6 milijonov evrov, urejena bi bila brežina reke Drave, zato ker smo imeli sklep nadzornega sveta Dravskih elektrarn; 3 milijone za brežino. Ukvarjali bi se verjetno z Glavnim trgom, parkom pred gimnazijo…

To ni normalno. Sam imam še danes pregon za lutkovno gledališče, za katerega smo dobili 7,5 milijonov evrov iz Evrope, toliko je bilo tudi lastnih sredstev. Očitajo mi storitev kaznivega dejanja goljufije, saj naj bi izkoristil svoj vpliv in MOM pridobil protipravno korist. Pa župan mora izkoristi svoj vpliv v interesu občine ali minister v interesu države.

Zdravstveni dom Tezno bi bil rešen, ker je po mojem treba najti prostore v občini, bodisi z zamenjavo ali kompenzacijo. Problema ne vidim. Če imaš interes, ga najdeš. V mojem mandatu je bila problem fizioterapija, zagotovili smo denar, ampak Verlič je moral na sodišče, to je trajalo 6 let, ker je MOM privarčeval 850.000 evrov, saj je bil izbran bil Konstruktor kot najcenejši ponudnik in ne Granit Slovenska Bistrica, za katerega je sicer bil nastavljen javni razpis. To ni normalno. Sam imam še danes pregon za lutkovno gledališče, za katerega smo dobili 7,5 milijonov evrov iz Evrope, toliko je bilo tudi lastnih sredstev. Očitajo mi storitev kaznivega dejanja goljufije, saj naj bi izkoristil svoj vpliv in MOM pridobil protipravno korist. Pa župan mora izkoristi svoj vpliv v interesu občine ali minister v interesu države. V ozadju je Janez Žirovnik, ki je zame podpisal 14 odredb.

Kako je sedaj z vašimi sodnimi procesi?

21 proti 0 pri kazenskih v mojo korist, tudi ena pravna – 500 evrov, ki sem jih nakazal hčerki, in stari traktor.

Preiskovalna komisija o “zadevi Kangler” je ovadila ustavna sodnika…

Zakon o parlamentarni preiskovalni komisiji jasno navaja, da se ugotavlja politična odgovornost posameznikom in kje je pomanjkljiv sistem. V mojem primeru je sistem zatajil oziroma so mariborska sodišča tolerirala tožilcu in policiji, vzelo jih je v bran, čeprav bi morali biti tožilec in policisti že za zapahi. Globoko nezakonito so posegli v mojo zasebnost, kar je pred meseci ugotovil tudi varuh človekovih pravic.

Nakup gostinskega lokala je protizakonit razen, če se vključi politika

Stališče vaše svetniške skupine, ali lahko občina ustanovi podjetje, ki kupi gostinski lokal?

To je protizakonito, niti dovoljeno, razen če ni vključena politika. Tudi v mojem mandatu smo imeli takšne interese, a je računsko sodišče presodilo, da ne gre. To je tako, kot da bi uveljavili predkupno pravico, ki je sicer ne moreš, če nimaš vnaprej zagotovljenih proračunskih sredstev in v odloku zapisano, da je javni interes (gradnja šole, vrtca, kanalizacije in druge infrastrukture).

In kje je, pri božji volji, javni interes za gostilno Kliček. Temu rečem larifari. Nihče ne bi mogel tam graditi bloka ali stanovanjskega objekta, tudi če ga podre, saj je mestni park pod spomeniškim varstvom. In s tem tudi okolica. Gre za popolni blef, čemu nasedajo občinski svetniki.

In kje je, pri božji volji, javni interes za gostilno Kliček. Temu rečem larifari. Nihče ne bi mogel tam graditi bloka ali stanovanjskega objekta, tudi če ga podre, saj je mestni park pod spomeniškim varstvom. In s tem tudi okolica. Gre za popolni blef, čemu nasedajo občinski svetniki. Nič se tam ne bi smelo urediti drugače kot je sedaj. Sprašujem se, zakaj Arsenovič ne izkaže interes za Vinagovo klet in kaj je večja prioriteta?

Kaj pa žičniške naprave, ki so v stečaju?

Te so problem, medtem pa so poslanci in župan Arsenovič ponujali zakon o Pohorju. Od tega je samo megla, govorijo na veliko. Sicer pa moram stopiti tudi v bran sedanjemu županu, saj sta s hočkim županom Markom Soršakom želela zbrati vse mariborske poslance iz 7. volilne enote, a se nihče ni odzval.

In dva poslanca, ki sedita tudi v občinskem svetu, (Rajič in Divjak Mirnikova) sta glasovala pri amandmaju, da Mestna občina Maribor izgubi 8 milijonov evrov. Lahko bi se vsaj vzdržala.

In dva poslanca, ki sedita tudi v občinskem svetu, (Rajić in Divjak Mirnikova) sta glasovala pri amandmaju, da Mestna občina Maribor izgubi 8 milijonov evrov. Lahko bi se vsaj vzdržala. To je žalostno, da se ne zavedata, da sta mariborska poslanca.

Država letos namenja samo 5 milijonov za domove. Do leta 2021 bosta morala biti v sobi doma samo dva oskrbovanca. Težava se pojavlja, kako bodo domove za starostnike preoblikovali, sredstev za to v proračunu ni. Posebnega odziva pri poslancih ni zaznati, saj smo jih tudi spraševali, kaj so naredili za Maribor, kje so lobirali, njihovi odgovori pa so bili, da je proračun področni in ne teritorialen. Kakšen je vaš komentar?

To je čisti blef. Tudi mi smo začeli iz nič, ampak smo se znotraj politike dogovorili, da smo dobili koncesijo, mislim, da za 120 postelj. In če bi Dom pod Gorco še enkrat dobil 120 postelj, bi lahko enoto zgradili v Staršah ali Dupleku in bi dobili prioriteto. Bi lahko širili mrežo.

Prejšnje vodstvo športnih objektov naj bi preganjali zaradi izgradnje atletskega stadiona

Stanje v športnih objektih je očitno slabo. Kako je možno, da občinski svet sprejme sklep o sanacijskem programu in višini sredstev za to, a letos v proračunu ni bilo za sanacijo niti evra. Omenja se tudi likvidacija zavoda…

Kolikor je meni znano, policija preverja način imenovanja aktualnega direktorja, ki ga je nekdo vsilil. Vprašanje je, če se spozna na športno infrastrukturo. Slišim tudi, informacije so iz kabineta, da je občina najela odvetnika in bodo preganjali prejšnje vodstvo zaradi izgradnje atletskega stadiona. S tem se ukvarjajo in ne s tem, kako in na kakšen način bodo jutri športniki v mestu funkcionirali.

Na Glavnem trgu nizke temperature dopuščajo gradbena dela, zakaj ne tudi na Gaju

V mestu se ustvarja vtis, da so prioritete mestne oblasti usmerjene predvsem v center mesta. Vse ostalo pa se nekako zavlačuje ali prelaga?

Sramota od sramote. Ampak to, kar si je Maribor skuhal mora pojesti. Na Glavnem trgu nizke temperature dopuščajo izvajanje gradbenih del, na Gaju pa je izgovor, da zaradi zimskih temperatur ne morejo zgraditi dveh odsekov. V čem je razlika med Gajom in Glavnim trgom? Kaj v mestu ni nizkih temperatur?

Očitno je v mestu vse dopustno in bolj pomembno, da kupujemo gostinske lokale in gledamo podražitve. Kateri od kandidatov jih je obljubljal? Očitno Arsenovič ne zna delati drugače, kot da draži.

Očitno je v mestu vse dopustno in bolj pomembno, da kupujemo gostinske lokale in gledamo podražitve. Kateri od kandidatov jih je obljubljal? Očitno Arsenovič ne zna delati drugače, kot da draži. Na ta način lahko vsak dela, ko imaš priliv? Da bi izvedli racionalizacijo med podjetji in občinski upravi, to pa ne. In ne bo.

V Mariboru se gradi veliko stanovanj, na drugi strani Banka Slovenije omejuje kreditiranje. Kdo bo kupil ta stanovanja?

Problem je, da se ljudje izseljujejo iz mesta. Bivalni stroški so držaji kot, denimo, v Šentilju ali Hočah, tam imajo tudi manj problemov. In zdaj bomo še podražili komunalni prispevek, da še nekoga, ki želi graditi kakšen prizidek, odvrnemo od tega. Maribor je pred politično krizo in kolapsom. Niti nimamo dovolj politično izoblikovanih osebnosti. Za to potrebuješ vsaj 10 let. Boriti se je treba za resnico in pravico.

Novi obrazi iz Maribora prinašajo še večjo koncentracijo in centralizacijo oblasti v Ljubljani

V Ljubljani nima Maribor skorajda nobenega »prvokategornika«. Vi ste bili še najbliže na evropskih volitvah…

Imamo 11 poslancev v 7. Volni enoti. In koliko slišimo od njih v Ljubljani? Se spomnite Jerovška, Mogeta, Pukšiča, Germiča, Pečeta in Petka, nenazadnje tudi mene?

Se spomnite Jerovška, Mogeta, Pukšiča, Germiča, Pečeta in Petka, nenazadnje tudi mene? Bili smo različnih strank, a smo bili homogeni in enotni, ko je šlo za Maribor. Kaj pa danes?

Bili smo različnih strank, a smo bili homogeni in enotni, ko je šlo za Maribor. Kaj pa danes? Novi obrazi prinašajo še večjo koncentracijo in centralizacijo oblasti v Ljubljani. Ne upajo si, ker samo prikimavajo. Se bojijo. Lahko bi rekli predsednikom stranke, da tako ne gre.

Organizirali ste shod “Rešimo Slovenijo”. Ste dosegli želen namen?

Po naši oceni jih je prišlo med 4 in 5 tisoč, sredi tedna. Ocenjujem, da je bilo pozitivno, odzivi so dobri, sporočilo je bilo dano. S tem nadaljujemo. Naslednji bo 8. februarja v Ljubljani.

Pobuda selitve državnega sveta v Maribor. Koliko je realna?

Ni realna, ne vem niti, zakaj takšna pobuda. Zanimivo je, da me niso povabili, pa sem državni svetnik. Že odnos do okolja in državnega svetnika, pa ne glede na to, od kod je, je zgrešen. Iniciativa bi se morala boriti za zakon o Pohorju, za kašno agencijo, denimo za kmetijske trge in Arso, da bi bila v mestu ali Prekmurju. Po drugi strani pa je treba pogledati, kdo so lastniki teh objektov, in kakšne so najemnine agencij, kjer domujejo. Vsi so iz levice in ne dovolijo ‘premika’, saj bi mesečno izgubili več kot 50 tisoč evrov.

Kako komentirate ustanavljanje pokrajin? Je prav, da se najprej pogovarjamo o mejah pokrajin, pa potem o nalogah, financiranju?

Ni prav, da so Mariboru dali poseben status, sedež Štajerske bo naenkrat na Ptuju. Sedež je bil stalno v Mariboru. Bodo Šentilj, Kungota ali Lovrenc spadali pod Ptuj ali Maribor? Imam občutek, da nekdo rine v to, da se to ne bi zgodilo. Pravim pa, da bi pokrajine morali že zdavnaj imeti.

Kot pravnik in kriminalist, kako gledate na aktivnosti Štajerske varde?

Tega sploh ne gledam.  Kot da jih zame ni. So nepomemben faktor v tej družbi. Gre za skupno ljudi, civilno iniciativo, ki se bori za Slovenijo in se pojavlja v okolju, kjer so ljudje prestrašeni.

Minister ne zagotovi policije in ti izkoriščajo to praznino. Ne vidimo nobene katastrofe, ne ogrožajo državne varnosti. In da zaradi njih pri predsedniku vlade zaseda varnostni sosvet, zaradi migrantov ali Sove, ki je iz dneva v dan zlorabljena, pa ne.

Minister ne zagotovi policije in ti izkoriščajo to praznino. Ne vidimo nobene katastrofe, ne ogrožajo državne varnosti. In da zaradi njih pri predsedniku vlade zaseda varnostni sosvet, zaradi migrantov ali Sove, ki je iz dneva v dan zlorabljena, pa ne. Šarec odbije Pahorja, kot izrazi željo po sklicu, tega ne razumem. Ne maram Pahorja glede na njegovo neodločnost, ampak ga je treba spoštovati, ker je predsednik države.

Odstopil zaradi elitne skupine in naročenega eksploziva pri Frančiškanski cerkvi

Kakšne so vaše ambicije za naprej, združevanje z ljudsko stranko?

S Podobnikom se pripravljam na državnozborske volitve, za katere je vprašanje, kdaj bodo. Ti se znajo obdržati, četudi bi v Nemčiji že vsi ‘odleteli. Tam nihče več ne bi bil predsednik vlade ali minister, nekaj bi jih končalo v zaporu. Pri nas pa, bolj kot ga ‘biksaš’, lepše voziš. Če rečeš kaj preko njih, je vstaja, če to storijo proti meni, mnogi poudarijo, prav si imel, treba ga je pohoditi.

Veliko je že bilo povedanega in napisanega, pa vseeno, kakšen je bil vaš dejanski razlog za vaš odstop iz mesta župana?

Odstopil sem zaradi elitne skupine, ki je vodila proteste v Mariboru, naročila eksplozivna telesa s cevmi, eksplozivom in žeblji, ki so jih spravili pri Frančiškanski cerkvi. Z njimi so želeli ubiti policista, da bi Kanglerju naredili krvave roke. In ko je mene Mikl, o tem ga je obvestil policist, seznanil, sem si v tistem trenutku rekel, da je življenje enega policista več kot moje županovanje.

In v tej eliti to so bili Partljič, ki se ima za Prešernovega nagrajenca, Vuk Godina in Vezjak. Naj se zdaj derejo proti Šarcu ali Arsenoviču.  Vezjak se oglaša v povezavi s Kličkom, a ne more mimo mene, da mi ne bi ‘pod nos’ vrgel’ Maksa.

Na ta način so me prisilili, da sem odstopil. In v tej eliti to so bili Partljič, ki se ima za Prešernovega nagrajenca, Vuk Godina in Vezjak. Naj se zdaj derejo proti Šarcu ali Arsenoviču.  Vezjak se oglaša v povezavi s Kličkom, a ne more mimo mene, da mi ne bi ‘pod nos’ vrgel’ Maksa.

V vašem mandatu je mesto obiskal Dalajlama. Še imate stike s kom iz njegovega kroga?

Imam stike z njim. Sicer pa lahko pogledate fotografije, kdo vse je bil v Mariboru v mojem 6-letnem obdobju. Prišli so Nobelovi nagrajenci, v mestu je bil predsednik svetovne šahovske zveze, obiskal sem Vaclava Havla, številne ambasadorje. V zadnjih letih pa prihajajo k nam samo Kitajci.