Del ostrešja se je v poletnih mesecih porušil in domačini, ki več mesecev niso videli nikogar na gradbišču, so skorajda že obupali.

Pred meseci smo pisali, da pod nekoč mogočnim vurberškim gradom na vrhu obsežnih vinogradov še vedno stoji mogočna vinska klet, ki bi ji podobno težko našli na podeželju in jo je že pošteno načel zob časa. A sredi letošnjega poletnega sončnega popoldneva se je namreč zgodilo še tisto, česar so se številni domačini najbolj bali; naenkrat so zaslišali močan hrup, ki je »naznanil«, da se je kar sam od sebe porušil del ostrešja.

Zahtevno nalogo zaupali domačemu podjetniku

In če so vse odtlej Vurberžani zaman pričakovali in pogledovali proti vrhu Vurberka, da bi na ostrešju vinske kleti vendarle zagledali kakšnega delavca, ki bi se lotili sanacije, je zadnjih nekaj tednov situacija povsem drugačna. Občina Duplek, ki je lastnik objekta, je namreč  zagotovila potrebna sredstva in zahtevno nalogo sanacije zaupala domačemu podjetniku, in sicer krovstvu Šabeder in sinovi iz Korene.

Novo ostrejše in strešniki

Župan občine Duplek Mitja Horvat je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si pred dnevi povedal, da se je pričela sanacija porušenega ostrešja. »Najprej bo sicer treba odstraniti vse nosilce in tisto, kar je še ostalo, da bo lahko izvajalec nemoteno pristopil k delu. V kratkem računamo, da bo že postavljeno novo ostrešje, ki bo prekrito z novimi strešniki, medtem ko bodo ‘pokrpali’ tudi del obstoječega ostrešja, in sicer tam, kjer manjkajo strešniki ali pa so ti že dotrajani. Obnovljeno bo še sleme objekta in spodnji del, kjer bo urejeno tudi odvodnjavanje meteornih vod,« je pojasnil Horvat in zagotovil, da bodo omenjena dela končali še v letošnjem letu.