Na vurberškem grajskem dvorišču se je na 28. festivalu narodno-zabavne glasbe Slovenije predstavilo 14 ansamblov.

Turistično društvo Vurberk, ki v sodelovanju z občino Duplek organizira tradicionalni, že 28. festival narodno-zabavne glasbe Slovenije vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo- in večglasnim petjem, se lahko podpiše pod novo uspešno organizacijo.

Skupaj 28 narodno-zabavnih melodij

Na tamkajšnjem grajskem dvorišču se je namreč včeraj v petek popoldne in predvsem zvečer (v popoldanskem času so imeli generalko, op. p.) številnemu občinstvu s po dvema skladbama predstavilo 14 ansamblov. Ena skladba je bila nova, druga pa po pravilih organizatorja iz zakladnice ansambla Lojzeta Slaka, kar pomeni, da so obiskovalci prireditve slišati skupaj 28 narodno-zabavnih melodij. Letošnji festival sta povezovala Maja Oderlap in Klemen Bunderla.

V tretje gre rado…

In najbolj veseli so v petek zvečer grajsko dvorišče zapuščali člani ansambla Opoj, ki so na festivalu nastopili sicer že tretjič, a še nikoli z zlatim zmajem, glavno nagrado festivala. »Še nikoli nam ga ni uspelo dobiti. Presrečni smo, da ga imamo. Na narodno-zabavni sceni je vurberški zlati zmaj nagrada, ki ‘pove’, da si dobro delal, imel številne vaje, bila so odrekanja in si na pravi poti, da nas spozna širša Slovenija,« je pojasnil Matjaž Zemljič iz ansambla Opoj iz Velike Nedelje. Omenjeni zmaji – zlati, srebrni, bronasti – so namreč glavne festivalske nagrade, saj so seštevek ocen strokovne komisije, komisije radijskih postaj in glasovanja občinstva.

Nagrado strokovne komisije za izvedbo oziroma plaketo Lojzeta Slaka je prejel ansambel Tik Tak iz Postojne, ki je prejemnik tudi srebrnega zmaja, medtem ko se lahko s plaketo Jožeta Šifrarja poslej ponaša ansambel Špadni fantje iz Vipave. Bronasti zmaj je pristal v rokah ansambla Dar iz Zreč.

Zgoščenka s festivalskimi skladbami

Organizatorji so poskrbeli tudi za pestro dogajanje po nastopu vseh tekmovalnih ansamblov, ko je v prostorih ostankov gradu potekalo štetje glasov gledalcev in ocenjevanje žirije. V t. i. revijalnem delu je nastopil ansambel Gadi, ki med poznavalci tovrstne glasbe velja za enega uspešnejših nagrajencev Vurberškega festivala. Je pa na dan festivala izšla zgoščenka s 14 novimi tekmovalnimi festivalskimi skladbami.

Župan: »Pohvale organizatorjem«

Med številni gosti si je prireditev ogledal tudi dupleški župan Mitja Horvat in jo ob koncu ocenil kot fenomenalni dogodek. »Slišati je bilo, kot že večkrat doslej, zares pester glasbeni izbor, posebna pohvala pa gre tudi občinstvu in navijačem. Vse pohvale gredo tudi na račun organizatorja, ki je bil drzen in je tokrat tvegal s prireditvijo na prostem v tako lepem ambientu na gradu Vurberk,« je poudaril župan.