Zapuščeni vinogradi v okolici Maribora burijo krajane. Več let se jih nihče ni dotaknil, sedaj so popolnoma uničeni.

vinogradi malečnik

Zapuščeni vinogradi v Malečniku burijo krajane. Več let se jih nihče ni dotaknil, sedaj so popolnoma uničeni. O stanju smo govorili s predsednikom KS Malečnik-Ruperče Jožefom Škofom. »Vinogradi so last Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Vinograd, ki se razprostira na več hektarjih, in je nekoč krasil ta del vinogradniškega okoliša, bi v zadnjih letih lahko obrodil, a so ga opustili. Niso ga obdelovali in zanj skrbeli,« opiše Škof. Danes je na tem mestu, ki smo si ga ogledali tudi sami, le še spomin na vinograde kot so bili nekoč. Zaraščen plevel je uničil ves vinograd, tega se sedaj več ne da rešiti.

Zapuščenih vinogradov nihče več ne želi

»Kdaj misli sklad to očistiti? Kdo bo zato odgovarjal? Tako kot sedaj zgleda je totalna sramota,« se sprašuje Škof na katerega se krajani nenehno obračajo, sam pa jim na vprašanje žal ne zna odgovoriti. V vinogradih je poleg tega še vedno žica, ki je nevarna za srnjad, ta se namreč ujame v njo in pogine. Krajani imajo vsega dovolj, zapuščen vinograd predstavlja grožnjo sosednjim vinogradom, ti pa ne morejo ničesar storiti. Nekoč so bili pripravljeni dele vinograda vzeti v najem, pa dogovora s skladom niso mogli skleniti. Danes jim naj bi bilo to ponujeno, a priložnost je zamujena, zapuščenih vinogradov ne želi nihče več.

V žice se pogosto ujame srnjad.

Kakšni so plani?

Obrnili smo se na Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS ter jih med drugim povprašali za koliko hektarjev vinogradov so zadolženi, zakaj so v takšnem stanju, kdaj so bili zadnjič urejeni, kdaj jih nameravajo očistiti in kakšen je plan z vinogradi. Njihove odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.