Za razliko od tradicionalne gledališke predstave otrok so se letos vernikom predstavili otroci z razmišljanjem o božičnem otroku.

Potem ko so številni verniki božični dan začeli s polnočnico, so v vurberški župnijski cerkvi device Marije vnebovzete poleg polnočne maše dan Jezusovega rojstva včeraj obeležili že s popoldansko, ki so jo namenili najmlajšim.

Nastop veroučencev

Pred začetkom maše so se številnim, ki so prišli v cerkev, z recitalom predstavili še veroučni otroci. Kot je povedala katehistinja v vurberški župniji Lidija Ličen, se tokrat niso odločili za uprizoritev gledališke predstave, ki jo ponavadi pripravijo za božič, saj je težko najti čas za skupne vaje otrok, ki imajo otroci poleg šolskih tudi še veliko drugih obveznosti. »Pripravili smo neke vrste razmišljanje o božičnem otroku, kar je vsak izmed nas in ga pospremili z glasbo. V svet naj bi nesli sporočilo, da je bilo na slami rojeno dete, ki pozdravlja vsakega človeka, žalostnega, obteženega, ponižanega, pobožnega, nedolžnega,« je pojasnila Ličnova.

Nagrade za veroučence

Že nekaj let imajo na Vurberku za otroke, tiste, ki obiskujejo verouk, akcijo »zbiranja angelčkov«, ki ga dobijo vsako adventno nedeljo, seveda, če so pri maši. »Tisti, ki so vse štiri adventne nedelje obiskali mašo, so dobili angelčka in teh, ki so jih zbrali vse, torej štiri, jih je bilo v letošnjem letu kar 20. Najuspešnejši pa so bili otroci iz tretjega razreda verouka, ki bodo naslednje leto prvoobhajanci,« pa je razložila katehistinja Lidija Golob.

Božja ljubezen za vsakogar

Tamkajšnji župnik dr. Avguštin Lah je povedal, da tovrstne maše sicer minejo v znamenju sporočila, da je bil Jezus rojen ponoči, a takrat prenekateri otrok že spi. »Tako na tem bogoslužju kot tudi polnočnem želimo ljudem prinesti radost in mir, prav tako pa veselje in medsebojne odnose. Sporočilo božiča je sporočilo božje ljubezni za vsakogar. In tako velja za tiste, ki jim slednje osebno nekaj pomeni in tistim, ki so dobre volje,« je poudaril Lah.