Pretekli vikend so se v Bike Parku Pohorje na tekmi svetovnega pokala merili najboljši gorski kolesarji v disciplini spust.

Prvo zmago nove sezone sta slavila Francoz Loic Bruni in Britanka Tahnee Seagrave, tekmo pa sta zaznamovali tudi odlični uvrstitvi domačih tekmovalcev – Monika Hrastnik je zasedla odlično peto, Jure Žabjek pa dvajseto mesto.

Na finale prišlo okoli 13 tisoč gledalcev

Adrenalinski spektakel je pod Pohorje v treh dneh treningov, kvalifikacij in nedeljske finalne tekme privabil okoli 25 tisoč navdušencev nad gorskim kolesarjenjem in radovednežev, ki si atraktivne tekme v disciplini spust radi ogledajo v živo. Približno polovica vseh obiskovalcev je bila tujcev, med katerimi so prevladovali Čehi, Avstrijci in Madžari. Po naši oceni si je včerajšnjo finalno tekmo ob slabih dveh kilometrih World Cup proge in v ciljni areni ogledalo okoli 13 tisoč ljudi.

Tekmovalci navdušeni nad tekmovanjem v Mariboru

Tekmovalci niso mogli prehvaliti proge, ki izstopa po tem, da je v celoti naravna, poteka pa pretežno po gozdnem predelu Pohorja. “Maribor je čudovito mesto, na progi pa se odlično počutim, všeč mi je predvsem njena pristnost, zaradi česar moramo prevoziti veliko korenin, saj proga poteka po gozdu,” je povedala večkratna svetovna prvakinja, kraljica spusta, Rachel Atherton, ki je včeraj zasedla drugo mesto. Po pričakovanjih je tekmovalce najbolj izzval predel ob Trikotni jasi, kjer je zaradi ogromnega števila gledalcev tudi tribuna pokala po šivih. Roix&Roll je del proge, za katero si je največ tekmovalcev med ogledom proge vzelo največ časa. Tudi včerajšnji zmagovalki Tahnee Seagrave je ta del povzročil nekaj težav v finalni vožnji, saj je v tem delu proge izgubila največ prednosti pred tekmicami.

Zavidljivo zasedeni tudi mariborski hoteli in ostala prenočišča

Z organizacijo dogodka so bili zadovoljni številni predstavniki Mednarodne kolesarske zveze UCI, ki so spremljali tridnevni spektakel pod Pohorjem v živo. “Odlično uigrana ekipa, izjemna proga, dobre vremenske razmere – to je odličen start v novo sezono svetovnega pokala v disciplini spust,” so si bili enotni. S podatki o zasedenosti hotelov ta vikend v Mariboru sicer ne razpolagamo, a je bila že pred začetkom vikenda svetovnega pokala po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch zasedena večina (90 %) hotelov pod Pohorjem, v središču mesta pa so bili hoteli prav tako okoli 70 % zasedeni, pri čemer je mogoče 60 % rezerviranih nočitev pripisati prav svetovnemu pokalu.

Že v pričakovanju prihodnjega leta

Finančno analizo dogodka bomo pripravili v naslednjih dneh, prepričani pa smo, da smo z najuspešnejšim včerajšnjim dnem, ki je v blagajne prinesel nekaj več kot 70.000 €, pokrili vse stroške, ki jih je organizacija svetovnega pokala povzročila. Z dogodkom in odzivi na dogodek smo izjemno zadovoljni, zato se že veselimo prihodnje tekme svetovnega pokala v novi sezoni, ki bo v Mariboru potekala 2. in 3. maja 2020.